OBLJETNICA 'BLJESKA'

Predsjednica odgovorila i na pitanje o stradalim Srbima: Žalimo za svakom žrtvom

01.05.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Okučanima sudjelovala u obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak te tim povodom progovorila o spomenutoj, ali i drugim aktualnim temama

"Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske", podsjetila je Kolinda Grabar-Kitarović i naglasila da suosjeća s obiteljima svih poginulih i nestalih branitelja. Rekla je i kako valja govoriti o budućnosti i zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o sigurnosti.

Na pitanje o 22 žrtve srpske nacionalnosti u Medarima, tijekom operacije Bljesak, odgovorila je: "Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti".

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako se sjećamo svakoga tko je stradao u ratnim zbivanjima, ali "mi obilježavamo pobjedu hrvatske vojske".

"Hrvatski teritorij je bio okupiran od srpske vojske i to je danas u središtu", podsjetio je Jandroković.

  • +33
Okučani: Kolinda Grabar-Kitarović i Jandroković na obilježavanju obljetnice 'Bljeska' Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Središnja svečanost na kojoj su pročitana imena poginulih u Bljesku popraćena je glazbenim programom, a prošla je bez govora dužnosnika koji su na spomen- obilježje položili vijence, dok su na 51 kocku vedrine, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže.

Molitvu za hrvatske branitelje poginule i umrle od posljedica ranjavanja u operaciji Bljesak, te za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan, iskazujući im zahvalnost što su dali svoje živote za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Svečanost obilježavanja počela je u osam sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U Spomen- parku hrvatskim vitezovima izveden je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno- zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

Za posjetitelje je do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.