čeka očitovanje

Predsjednica o izvanrednoj sjednici Sabora: Neka se o tome oglasi Ustavni sud

09.08.2019 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon što je Most zatražio od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da zatraži sazivanje izvanredne sjednice Sabora sukladno svojim ustavnim ovlastima, stigao je i službeni odgovor s Pantovčaka

Podsjetimo, Most je još 22. srpnja uputio u saborsku proceduru zahtjev za iskazivanjem povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, no kako je tada već počela ustavna stanka u radu Sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice. Nakon toga se Most obratio i predsjednici koja prema Ustavu može zatražiti sazivanje izvanredne sjednice.

'Nakon zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja dr. Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva Republike Hrvatske, predsjednik Kluba Mosta nezavisnih lista g. Nikola Grmoja obratio se Predsjednici Republike Hrvatske 6. kolovoza 2019. sa zahtjevom da na temelju članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske uputi predsjedniku Hrvatskog sabora zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora', podsjeća se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

'Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019. Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da Predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a Predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima', stoji u priopćenju s Pantovčaka.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Naime, osim predsjednici, Mostovci su se obratili i Ustavnom sudu jer Ustav propisuje da se rasprava i glasovanje o opozivu mora održati u rokuu od 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Grmoja: Trebala je lupiti šakom o stol, ali je prebacila odgovornost na Ustavni sud

Na odgovor predsjednice odmah su reagirali i u Mostu. 'Naš zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora o stanju u zdravstvu i raspravi o povjerenju ministru Kujundžiću bio je test političke vjerodostojnosti predsjednice KGK. Nakon što je kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u 3 godine nije ništa napravio trebala je konačno “udariti šakom o stol” i s riječi prijeći na djela. Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i učiniti ono što od nje očekuju hrvatski građani, liječnici i zdravstveno osoblje. #ŠakaSPantovčaka', napisao je na Facebooku Mostov Nikola Grmoja.