stožer civilne zaštite

Predsjednica i ministar obrane u Karlovcu, počele pripreme za obranu od poplave

09.03.2018 u 12:24

Bionic
Reading

U Karlovcu se u petak sastao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije zbog pripreme za obranu od poplava, a sastanku je nazočna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatskih voda i te Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Damir Jelić, kao zapovjednik snaga zaštite i spašavanja Karlovačke županije, upoznat će predsjednicu Grabar-Kitarović, ministre obrane i zaštite okoliša Damira Krstičevića i Tomislava Ćorića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova, te ravnatelja DUZS-a  Dragana Lozančića, o svim poduzetim mjerama obrane od poplave.

Bit će riječi i o važnosti realizacije projekata trajnog i cjelovitog sustava obrane od poplava, za što Karlovac i Ogulin trebaju pomoć državnih institucija i Europske unije.

Đuroković je izvijestio  da je od subote do danas podignuto dva kilometra protupoplavnog zida za obranu od Korane i Mrežnice, a zajedno s danas započetim zidom uz Kupu postavljaju se boks barijere na ukupno deset lokacija.

Voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je Hini uoči sjednice Stožera kako je u zadnje vrijeme bilo puno snijega, ali da podaci od jutros pokazuju da su količine prepolovljena, a značajna količina u gornjem tokovima karlovačkih rijeka već je protekla ili protječe.

"Nemamo pokazatelje koji bi nas brinuli i ako se ne dogode nove velike oborine, vodostaji bi se mogli zadržati u granicama pripremnih mjera obrane od poplava, i ne bi trebali imati poplave", rekla je Željeznjak.

odsjetila je da je od srijede Kupa narasla s 13 centimetara na više do 3,5 metra, ali da se "nakon pripremnih mjera one redovite mjere proglašavaju na sedam metara vodostaja Kupe u Karlovcu".

  • +13
U naselju Logorište postavljene su box barijere protiv poplave Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Željeznjak je pojasnila zašto se stalno govori o visini rijeke Kupe, iako neposredni problem dijela građanima Karlovca čini izlijevanje Korane i Mrežnice. Naime, sve ovisi o vodostaju Kupe kao velike rijeke, te osim povremenog plavljenja prometnica pravih poplava nema tako dugo dok se ne dogodi istovremeno ili podudarno vrhpunjenje vodostaja Kupe i Korane; dakle ovisno o tome u kojim je predjelima uzvodno od Karlovca padalo koliko oborina, rekla je.

Iako Kupa protječe kroz središte grada Karlovca, on je branjen s nekoliko trajnih protupoplavnih objekata, starih pedeset godina i novijih. No, zbog čestog  izlijevanja Kupe na Selcu, prigradskom naselju nizvodno od Karlovca, tu će se, kao i dalje u Donjem Šišljaviću, graditi privremeni protupoplavni zid od takozvanih boks barijera.

Željeznjak je pojasnila kako stanovnici uz Kupu ne trebaju očekivati da će se graditi višekilometarski zid kao uz Koranu i Mrežnicu, jer je Kupu nemoguće tako usmjeravati, već će se braniti samo pojedinačne točke. Naime, uz Kupu nije problem samo voda u riječnom Koritu, "već i snažnih i velikih zaobalnih voda".

  • +4
Karlovac: Zbog topljenja snijega vodostaji rijeka u blagom su porastu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na punktovima gdje su uz Kupu potrebna privremena rješenja danas je počelo podizanje zida od boks barijera, kakve se od subote grade u ugroženim karlovačkim naseljima uz Koranu i Mrežnicu. Te punktove će obići članovi Stožera i predstavnici državnog vrha.

Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekli su ranije u vezi s mogućim štetnim djelovanjem voda, kako se sve aktivnosti koordiniraju između operativnih snaga sustava civilne zaštite, pa i za moguće podizanje pripravnosti.

Operativne snage sustava Civilne zaštite u svakom trenutku spremne su pružiti pomoć stanovništvu (kontakt 112) i operativno djelovati na terenu, kao dodatna pomoć županijama, gradovima i općinama. Bude li potrebno bit će angažirani svi kapaciteti DUZS-a, Hrvatskih voda, policije, vatrogastva, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, komunalnih tvrtki, stožera civilne zaštite i Oružanih snaga Republike Hrvatske.