traže plaće

Predsjednica Grabar-Kitarović podržala radnike Đure Đakovića u njihovim zahtjevima

11.12.2019 u 17:35

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstvo radnika i branitelja zaposlenih u Đuri Đakoviću Specijalna vozila d.d. koji su je upoznali s teškom situacijom u toj strateški važnoj tvrtki, izrazila je punu potporu radničkim zahtjevima, a o tome je razgovarala i s premijerom Plenkovićem.

Izaslanstvo radnika i branitelja zaposlenih u slavonsko-brodskoj tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., predsjednica Republike primila je u svome Uredu.

Predsjednik Kluba Specijalna vozila Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i predsjednik štrajkaškog odbora Ivan Barić izrazio je zabrinutost za radna mjesta kazavši da se radnici nalaze u vrlo teškoj situaciji jer već dva mjeseca nisu primili plaće.

 Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je punu potporu njihovim zahtjevima, istaknuvši kako je tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. dio hrvatske obrambene industrije u kojoj su ljudi, njihova znanja, vještine i sposobnosti najvrjedniji kapital, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

 Po završetku sastanka Grabar-Kitarović razgovarala je s predsjedničkom Vlade Andrejom Plenkovićem o tome kako omogućiti nastavak proizvodnje u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. i kako osigurati dugoročnu održivost grupacije Đuro Đaković.

 Istaknula je kako je riječ o strateški važnoj djelatnosti za Hrvatsku i opstojnost tog kraja.

Vlada: Problematika opstojnosti tvrtke rješavat će se u tri faze

  Kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednice, premijer Plenković izvijestio je da je "kabinet Vlade Republike Hrvatske raspravio stanje u Đuri Đakoviću te najavio kako će se problematika opstojnosti tvrtke rješavati u tri faze. U prvoj fazi rješavati će se pitanje isplate plaća, u drugoj pitanje osiguranja sredstava za završetak započete proizvodnje novih vagona, a u trećoj fazi će se poduzeti odgovarajuće aktivnosti kako bi se osigurali novi poslovi i nastavak proizvodnje, s ciljem osiguranja dugoročne održivosti poslovanja".

 Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako neće dopustiti propadanje Đure Đakovića i da će napraviti sve što je u njezinoj moći s ciljem što bržeg donošenja potrebnih strateških odluka s ciljem stabilizacije tvrtke, dodaje se u priopćenju.

 Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. dio je grupacije Đuro Đaković i jedini je proizvođač oklopnih borbenih vozila u Hrvatskoj te glavni ugovaratelj tenkovskog programa i programa BOV- 8x8. Proizvodni program obuhvaća vojni program i program teretnih vagona kao osnovne programe, ali isto tako i inženjersku opremu te industrijsku kooperaciju u metaloprerađivačkoj industriji, kao dodatne aktivnosti.