BURA U IZRAELU

Predsjednica demantira izjavu o BiH: Ne znam kako je došlo do toga, nisam davala intervjue

31.07.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović demantirala je da je tijekom službenog posjeta Izraelu, kako je prenio Jerusalem Post, rekla da je BiH 'vrlo nestabilna' država koju su 'u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama', kao i da tu državu 'kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende'

Predsjednica je novinarima u Izraelu u srijedu nešto prije podneva kazala da apsolutno nije izgovorila te navode i da to nisu njezine riječi.

'S predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o BiH i našim susjednim državama i što sam rekla na presicama prije susreta s Rivlinom i Netanyahuom, a to je da želim sve naše susjedne države vidjeti što prije u članstvu u EU. Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala ni s jednim novinarom, niti sam davala intervjue ili izjave, osim presica', kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Na upit o brojnim reakcijama koje su na navodnu izjavu stigle iz BiH, pri čemu su se istaknuli članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Đaferović, kratko je poručila da se radi o komentarima na komentare novinarke koja je to pisala.

Istaknula je da je 'nonsens' povezivanje Hrvatske s fašizmom, ali i dodala da bi svakako trebalo malo raspraviti o odnosima s BiH, državom koja poduzima agresivne korake prema Hrvatskoj u posljednje vrijeme. 'Od optužbi za nelegalan rad naših službi do prijetnje pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu', kazala je predsjednica, dodajući da smatra da s BiH trebamo razgovarati o tome kako si pomoći u rješavanju problema.

Na upit što je s izraelskim predsjednikom razgovarala o Iranu, kazala je da uopće nije spominjala Iran na presicama i da je vodila razgovore u kontekstu stavova koje Hrvatska dijeli s Europskom unijom o toj zemlji.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović u službenom posjetu Izraelu Izvor: EPA / Autor: Abir Sultan

Glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić dodala je i da je u međudržavnim odnosima vrlo neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. 'Svaka država najprije bi poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način', poručila je.