UKINULA BI SANKCIJE?

Predsjednica će Putinu poslati kutiju mandarina

28.10.2017 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, posjetila je u subotu dolinu Neretve gdje je obišla Opuzen, Metković i Ploče.

 U Opuzenu je razgovarala s poljoprivrednicima o izvozu mandarina i njihovim problemima s plasmanom na rusko tržište zbog ekonomskih sankcija EU prema Rusiji zbog ugrožavanja suvereniteta Ukrajine. Te sankcije i ruski odgovor embargom na hranu iz EU, negativno su se odrazili na proizvođače mandarina u dolini Neretve, požalili su se poljoprivrednici.

 Predsjednica je izrazila želju da se normalizira stanje u Ukrajini kako bi se sankcije mogle ukinuti. Mandarine iz doline Neretve su vrlo kvalitetne, a predsjednica je napomenula da će ruskom predsjedniku Putinu poslati kutiju neretvanskih mandarina na dar.

  • +9
Predsjednica u Dolini Neretve posjetila Opuzen, Metković i Ploče Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / Cropix

 U Opuzenu je s domaćinima razgovarala i o problemu navodnjavanja u neretvanskoj dolini.

 Nakon toga je posjetila Arheološki muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića, gdje je u društvu ravnatelja muzeja Tonija Glučine pogledala postav muzeja, a domaćini su joj darovali repliku naušnica iz 1. stoljeća prije Krista.

 Ispred zgrade Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suradnicima, pogledala je prigodni program KUD-a Metković, te je posjetila Dom Zdravlja gdje je s ravnateljem Mihovilom Štimcem razgovarala o projektu dnevne bolnice.

 U društvu ravnatelja Štimca i ravnatelja bolnice Dubrovnik, Maria Bekića, te s metkovskim gradonačelnikom Daliborom Milanom posjetila je metkovsko rodilište gdje je kratko razgovarala  s jednom rodiljom.

 Predsjednica Grabar Kitarović kratko je posjetila Prirodoslovni muzej nakon čega je otputovala u Ploče.

 U Lučkoj upravi Ploče predsjednicu je primio Tomislav Baturina, ravnatelj Lučke uprave i Ivan Pavlović, ravnatelj Luke Ploče, gdje je je Baturina zamolio predsjednicu da svojim angažmanom pridonese da se koridor Vc proglasi europskim koridorom  što bi bilo od iznimnog značaja za luku.

 Nakon posjeta Lučkoj upravi predsjednica je položila cvijeće na spomenik poginulim djelatnicima luke u Domovinskog ratu.

Na kraju posjeta Pločama, predsjednica se sastala s Pločanskim gradonačelnikom Mišom Krstičevićem, u zgradi gradske uprave.