oduševljenje u kanadi

Predsjednica 'bocnula' kanadskog premijera: Broj hrvatskih otoka je ništa prema broju kanadskih, ali da imamo natjecanje u ljepoti...

15.05.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik kanadske vlade Justin Trudeau susreli su se u Hamiltonu u Kanadi s predstavnicima hrvatske zajednice. U posve opuštenom izdanju Grabar Kitarović otkrila je i neke detalje iz svog života u toj državi, ali i nekoliko puta riječima bocnula kanadskog premijera

Predsjednicu su kanadski Hrvati dočekali s oduševljenjem, a ona se u obraćanju prisjetila i svog života u Kanadi, kada je radila u hrvatskom veleposlanstvu.

'Hrvatska možda nije osvojila zlato, ali je osvojila srca ljudi. I to je toliko važnije', riječi su kojima je predsjednica započela svoje obraćanje hrvatskoj zajednici te odmah izazvala oduševljenje.

Kazala je kako joj je velika čast biti u Kanadi i to kao prvi predsjednik, odnosno predsjednica od hrvatskog osamostaljenja.

'Ne mogu vam reći koliko sam zahvalna, ne samo hrvatskoj zajednici u Kanadi, nego i hrvatskim braniteljima, što su to omogućili. Bez njih i bez vas ja ne bih bila ovdje', poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Posljednjih dana, dodala je, slušala je priče kanadskih Hrvata koji su 90-ih prosvjedovali u kanadskom parlamentu i tražili da Kanada prizna Hrvatsku. 'I sada se hrvatska zastava vijori pred parlamentom. Za mene je ovo duboko emotivan trenutak. Znam da mnogi ljudi ne cijene emocije, ali emocije nas čine ljudima', kazala je.

Grabar Kitarović, koja je i sama živjela u Kanadi od 1997. do 2000. kao zaposlenica hrvatskog veleposlanstva, prisjetila se svog života u toj zemlji. Prepričala je kako je tada sa suprugom Jakovom autom putovala diljem Kanade i posvuda sretala Hrvate. 'Jakov i ja smo uvijek htjeli ići vidjeti migracije polarnih medvjeda. Nikada to putovanje nismo ostvarili, ali kada sam se interesirala za smještaj u Manitobi, postojao je samo jedan hotel u tom mjestu. Pogodite tko je bio vlasnik hotela? Hrvat', prepričala je kroz smijeh predsjednica.

U obraćanju se kanadskom premijeru često obraćala prvim imenom, nazvavši ga 'Justin', te je hvalila ljepote Kanade. No ne posve.

'Hrvatskih 1246 otoka je ništa prema kanadskih 30 tisuća, ali žao mi je, Justine, što to moram reći - da imamo natjecanje u ljepoti...', bocnula je predsjednica kanadskog premijera.

Rekla je da joj je hrvatska zajednica diljem svijeta u srcu i da se Hrvatska treba brinuti o svojim ljudima, kao i njihova druga domovina Bosna i Hercegovina. 'Kanadska vlada trebala bi više pažnje posvetiti BiH i trebali biste biti više angažirani jer ste dio Vijeća sigurnosti. Jedino što želimo je da se poštuju prava svih naroda u BiH', dodala je.

  • +16
Kolinda Grabar Kitarović i Justin Trudeau Izvor: Pixsell / Autor: CP/ABACA/PIXSELL

Okupljenima se pohvalila time da je ovih dana imala sastanke i s kanadskim gospodarstvenicima. 'Bila sam ugodno iznenađena jer sam očekivala da ću čuti kritike o mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj, no čini se da nam u tome ide ipak bolje. Hrvatska je otvorena za posao i pozivam Kanadu da pošalje delegaciju da potvrdimo našu gospodarsku suradnju', kazala je predsjednica.

Kazala je kako je jako ponosna na hrvatsku zajednicu u Kanadi te je pritom spomenula i pojedince koji su pomagali u razvoju te države.

'Justine, nadam se da znaš kakvu veličanstvenu zemlju imaš, ali i kakve divne ljude imaš', poručila je.

U obraćanju je isticala vezu i prijateljstvo Hrvatske i Kanade. 'Da sad imam čašu nečega što nije voda, nazdravila bih ne samo prijateljstvu Kanade i Hrvatske i naših naroda, nego bih rekla - Bog blagoslovio Kanadu, Bog blagoslovio Hrvatsku', zaključila je hrvatska predsjednica te zaradila zagrljaj kanadskog premijera.