PLENUM U VARAŽDINU

Predizborno okupljanje hrvatskih biskupa

18.10.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi započeli su svoje redovito jesensko plenarno zasjedanje u Varaždinu. To je prvi put da su se svi biskupi sastali nakon 'slučaja Dajla', kako je rekao u pozdravnom govoru predsjednik HBK, mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki

'Od zadnjeg Plenarnog zasjedanja, koje je održano od 29. do 31. ožujka ove godine, zbio se događaj pohoda Svetog Oca Benedikta XVI Hrvatskoj. Tom događaju posvetili smo jedno izvanredno zasjedanje koje smo održali 12. srpnja ove godine. U tom vremenu sudjelovali smo na sljedećim događajima: završetak obnove hodočasničke crkve Gospe Voćinske, jubilarnoj proslavi Ludbreškog čuda u Ludbregu i posveti crkve Hrvatskih mučenika na Udbini. Biskupu Mili Bogoviću čestitamo što je uza sve nevolje priveo kraju ovo djelo (9. rujna). Zatim, većina od nas sudjelovala je u beatifikaciji Drinskih mučenica u Sarajevu 24. rujna. Nakon toga izvanrednog zasjedanja uslijedili su teški dani, puni izazova za našu crkvu, povezano uz 'slučaj Dajla'', rekao je mons. Srakić i posebno pozdravio jučer imenovanoga porečko-pulskoga biskupa koadjutora s posebnim ovlastima, mons. Dražena Kutlešu, koji, dakako, nije bio na zasjedanju jer do zaređenja ne pripada biskupskom koru.

'Pozdravljamo i - čestitamo sa željom da ga Gospodin prati darom mudrosti i jakosti u novoj službi', poručio je budućem istarskom biskupu mons. Srakić i najavio da će biskupi raspravljati o svojoj poruci prigodom izbora zastupnika u Hrvatski sabor, pastoralno-pravnim odredbama o prilozima za mise, teološko-pastoralnim naglascima Papinih govora te Sinodi biskupa.

'Predstoji nam osnivanje još dviju župa u samom gradu Varaždinu uslijed stalnih doseljavanja, a istovremeno se broj vjernika u seoskim župama smanjuje', rekao je biskup Mrzljak, koji je domaćin toga zasjedanja.