MALOLJETNA RUBY

Predan službeni zahtjev za suđenje Berlusconiju

09.02.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Recimo to ovako, pred godinu dana gorilo mu je u gaćama, danas mu gori pod petama. Milanski javni tužitelj krenuo je u pravosudnu ofenzivu ne bi li osudio Berlusconija za seks s maloljetnicom i zloupotrebu položaja. No, mnogi su mu već probali sudski dokazati krivnju za niz kaznenih djela – od korupcije, sukoba interesa, knjigovodstvenih prijevara – i od svega je ostao tek premijerski smiješak od uha do uha

Donkihotovski heroj dana u Italiji zove se Edmundo Bruti Liberati, milanski javni tužitelj koji se napenalio dokazati da je Berlusconi pred godinu dana platio za seks s maloljetnom Ruby. Djevojka je primila 7.000 eura, no opovrgava da je spavala s talijanskim premijerom. Koliko je pak honorirana za to, još se ne zna.

Liberatijeva taktika je pokrenuti proces što prije i odraditi ga po ubrzanom postupku. U svakom slučaju prije nego Berlusconi potegne za rukav koalicijskog partnera Sjevernu ligu i složi nove izmjene zakona o sudstvu s kojim bi prolongirao ili anestezirao proces, igra koju praktički izvodi otkako je došao na vlast. S obzirom na to da zajedno imaju parlamentarnu većinu, čovjek se ne mora bojati juridičkog čekića dokle god radi ustupke sjevernoligašima.

A oni će za saborsku ruku u zraku ovaj puta tražiti veći federalizam, tj. financijsku neovisnost bogate milanske regije. Zašto bi obilni porezni prihodi sjevera išli put juga u ime ustavom zajamčenog načela solidarnosti?

Predan zahtjev za suđenje

Milanski tužitelji u srijedu su nadležnom sudu formalno predali zahtjev da talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju smjesta počne suđenje zbog optužbi da je plaćao seksualne usluge maloljetnoj djevojci i izvršio pritisak da se istu pusti iz pritvora gdje je dospjela zbog optužbi za krađu, doznaje se iz sudskih izvora.

U isto vrijeme Berlusconi optužuje svoje progonitelje za komunizam, fašizam, nepoštivanje demokratski izabrane vlasti. Osjeća se totalno politički progonjenim, mada mu, doduše, nedostaje uvjerljivi patnički izraz lica. Talijansko društvo se uslijed seksualnog skandala duboko polariziralo, Berlusconijevi podržavatelji i osporavatelji žive u potpuno disjunktnim svjetovima, čitaju druge novine, gledaju druge TV kanale, još samo nedostaje da imaju svaki svojeg papu.

Šef Italije još uvijek uživa imunitet, premda sada u svakom pojedinom procesu mora dokazati zašto traži izuzeće – to je najbolje što je mogao učiniti Ustavni sud na nedavnom zasjedanju u korist tužiteljstva. Također, parlamentarno vijeće je proglasilo sudski proces vezan za maloljetnički seks na najvišoj razini ništavnim jer se vodi u Milanu koji po tom pitanju nema jurisdikciju. Navodno bi Berlusconija mogao ganjati jedino posebni sud za ministre.

Sutkinja Cristina di Censo ima još četiri dana za reakciju – hoće li odobriti ubrzano suđenje ili ne. Nismo veliki proroci, ali odgovor se nekako nameće sam od sebe.