DUHOVNO PRISEBAN PAPA

'Predajte se Bogu, ne birajte samoostvarenje!'

06.04.2012 u 23:30

Bionic
Reading

Benedikt XVI. je na Veliki petak, deset dana uoči proslave 85. rođendana, izrazio zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Katolička crkva, sučeljena s osporavanjem svojih dogmi na moralnom polju i prijetnjom opstojnosti svojih vjernika na Bliskom istoku

Pošto se prije 10 dana vratio s putovanja u Meksiko i Kubu, njemački Papa je u četvrtak počeo iscrpljujući maraton tijekom kojega će u Velikom tjednu, najvažnijem vremenu u katoličkom kalendaru, predvoditi mnoge svečanosti što se u nedjelju završavaju proslavom Uskrsa.

U petak je izgledao pomalo isrpljeno, hodajući sitnim koracima, ali je duhovno bio čio i priseban.

Sveti Otac će na Veliki petak, kada se spominjemo muke i smrti Isusa Krista, predvoditi obred u Bazilici svetog Petra, gdje će se pjevati Muka, i tradicionalni Križni put u Koloseju, gdje su u rimsko doba tisuće kršćana podnijele mučeništvo. To je svake godine prigoda da se stavi naglasak na pitanja koja osobito zabrinjavaju Crkvu i svijet.

Papa je u četvrtak dao ozbiljan ton tim svečanostima na dvjema misama na kojima je govorio o 'nerijetko dramatičnoj situaciji u današnjoj Crkvi', izrazivši žaljenje zbog poziva na neposlušnost svećenika u pitanjima morala i pozvao katolike da budu predani Bogu, umjesto da biraju 'samoostvarenje'.


Razmišljanja uz 14 postaja križnog puta u Koloseju ove godine je priredio talijanski bračni par Danilo i Anna Maria Zanzucchi iz laičkog pokreta fokolara, koji Papa iznimno cijeni jer se temelji na franjevačkoj duhovnosti.

Njihova su razmišljanja usmjerena na pitanja i teškoće s kojima se sučeljava tradicionalna obitelj u suvremenom svijetu, a dotiču se i osude egoizma, potrošačkog mentaliteta, individualizma i pasivnosti.

U tim se razmišljanjima ove godine žrtve svećenika pedofila ne spominju izrijekom a o ratovima i stanju krajnjeg siromaštva u svijetu govori se tek kada se izražava nužnost konkretne solidarnosti s onima koji trpe.

Stanje kršćana na Istoku gdje jača islamizam i izbijaju sukobi, napose u Siriji, drugi je razlog za zabrinutost Vatikana koja se odražava u proslavama Velikog tjedna.

Tako su milodari prikupljeni u četvrtak namijenjeni žrtvama rata u Siriji kojima je Papa proteklog vikenda darovao 100.000 dolara.

Kako piše vjerska informativna agencija I.Media, Vatikan bi ovih dana mogao službeno potvrditi putovanje Benedikta XVI. u Libanon u rujnu. Papa će se ondje zauzimati za slogu među vjerama na Bliskom istoku.