VEĆ SUTRA NOVI PROSVJED

Pred HAC-om i HŽ-om zatražena Kalmetina ostavka

01.04.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Prosvjed u organizaciji sedam hrvatskih sindikata, nekoliko minuta prije najavljenog početka u 18 sati, po broju okupljenih prosvjednika nije obećavao masovnost. Za 20-ak minuta oko sindikata se okupilo 300-tinjak ljudi, a 50-ak antieuropskih prosvjednika kruži oko trga. Ubrzo se ispostavilo da je prosvjed podijeljen u čak tri skupine

21.30 - Prosvjed tradicionalno završio tamo gdje je i počeo - na glavnom zagrebačkom trgu. Prosvjdenici su najavili novi prosvjed za sutra u 19 sati.

21.10 -
Prosvjednici pred novom Horvatinčićevom garažom u Varšavskoj poručuju: 'Vidimo se 7.4.!' Prolazeći Varšavskom pred Ustavnim sudom uzvikivali su: 'Narod dolazi!'. Zanimljivo je da je dio prosvjednika pokusao ući u Horvatinčićevu garažu, ali nisu uspjeli.

Prosvjed u Zagrebu, 1. travanj
20.55 - Nije pošteđen ni Nadan Vidošević. Prolazeći pored HGK-a prosvjednici skandiraju 'Nadane lopove!'

20.38 -
Bakica s prozora u blizini Botaničkog vrta vodom je polila dio prosvjedničke povorke u kojoj nisu bili prosvjednici nego - novinari.

20.30 -
I pred sjedistem Hrvatskih Željeznica u Mihanovicevoj ulici zatražena je ostavka ministra prometa Božidara Kalmete

20.10 - Oko tisuću prosvjednika maršira
'zelenim valom' a vozači automobila im trube u znak podrške.

20.00 -
U Domagojevoj ulici prosvjednici su zastali pred stanom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i glasali se poput Indijanaca.

19.54 -
Povorka se uputila prema Hrvatskim željeznicama, ali su se u posljednji trenutak predomislili i krenuli put Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama.

19.40 -
Prosvjednici su pred sjedištem Hrvatskih autocesta. Uzvikuju: 'Kalmeta ostavka!', 'Svi na ceste!' i 'Kol'ko ste nas pokrali!'

19.25 -
Prosvjednici u Zvonimirovoj ulici pred HSS-om uzvikuju: Friščiću, lopove! Narod dolazi!

19.20 -
Prosvjednici pred središnjicom vladajuće stranke drže minutu šutnje za 'žrtve HDZ-a'.

19.15 - Tridesetak policajaca brani zgradu HDZ-a o
d nekoliko stotina prosvjednika kojima je to prva i jedina stalna postaja u prosvjedima.

19.00 -
Kolona prosvjednika nakratko se zaustavila na svojoj prvoj postaji - pred Hrvatskom poštom u Jurišićevoj ulici.



18.55 - Roman Glas, jedan od vođa Facebook prosvjednika, označio je kraj prosvjeda na Trgu i rekao još jednom: 'Tražimo ostavke i izbore odmah!' Sve tri skupine prosvjednika na kraju su se ipak ujedinili i pretpostavlja se da zajedno kreću u šetnju, ali se ne zna još kamo idu.

18.40 -
Na Trgu bana Jelačića je i treća skupina prosvjednika - studenti i anarhosindikalisti. Dojam je da svaka od tri skupine djeluje zasebno, iako im je isti cilj.

18.30 -
Protivnici eurointegracija ipak nisu krenuli Jurišićevom u prosvjednu šetnju, nego kruže oko Jelačićevog trga. Tzv. fejsbukovci i sindikalisti ostaju kod Manduševca. Do 19 sati imaju prijavljen prosvjedni skup na središnjem gradskom trgu. Nije poznato hoće li i kamo u prosvjednu šetnju.

18.15 -
Tamnoputi saksofonist Marlon Oriola izveo je 'Lijepu našu', nakon čega su prosvjednici počeli stvarati veliku buku označivši tako početak prosvjeda. Oko sindikalaca kraj Manduševca okupljeno je 300-tinjak građana, dok je 50-ak ljudi s antieuropskim transparentima krenulo put središnjice HDZ-a.

18.10 - Tzv. fejsbukovci i predstavnici sindikata okupljeni na Manduševcu uzvikuju: 'Ostavka! Izbori! Odmah!' Istodobno su kod Jelačićevog spomenika okupljeni prosvjednici koji se protive ulasku u EU i koji, očito, ne podupiru prosvjed koji vode sindikati.

17.55 -
Pod Jelačićevim spomenikom okupilo se stotinjak prosvjednika, pa se stječe dojam da je na Trgu bana Jelačića više transparenata nego sudionika prosvjeda. No kako građani polako dolaze, očekuje se da će do početka prosvjedne šetnje doći veći broj sudionika prosvjeda.

Ruta prosvjedne šetnje još uvijek nije poznata. Podsjetimo, sindikati žele odlazak Vlade i raspisivanje izbora – odmah!