SAVJETNIK PRI un-U

Prebjegao dosad najviše rangirani ruski dužnosnik: 'Ne mogu više sudjelovati u ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno bespotrebnoj sramoti'

23.05.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Boris Bondarev, savjetnik ruske misije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, podnio je ostavku i kritizirao rusko ministarstvo vanjskih poslova zbog sve veće 'razine laži i neprofesionalizma'. Bondarev je radio u ruskoj misiji pri UN-u posljednja dva desetljeća, a neprofitna organizacija UN Watch za zaštitu ljudskih prava sada ga slavi kao 'najviše pozicioniranog' ruskog prebjega od početka agresije na Ukrajinu u veljači

'U dvadeset godina diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikada se nisam toliko posramio svoje zemlje kao 24. veljače ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije', naveo je Bondarev u izjavi koju je podijelio s diplomatima u Ženevi.

Poručio je da slovo 'Z' gazi sve nade i izglede ruskih građana za prosperitetno slobodno i društvo.

'Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – da zauvijek ostanu na vlasti, žive u pompoznim neukusnim palačama, plove na jahtama usporedivim po tonaži i cijeni s cijelom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno', napisao je Bondarev.

Dodao je da više ne može sudjelovati u 'ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno bespotrebnoj sramoti'.

Izvršni direktor UN Watcha Hillel Neuer, koji trenutno sudjeluje na Oslo Freedom Forumu, godišnjem okupljanju disidenata za ljudska prava, poručio je da je Bondarev heroj.

'Sada pozivamo sve druge ruske diplomate u Ujedinjenim narodima - i diljem svijeta - da slijede njegov moralni primjer i daju ostavku', naveo je.

'Bondarev bi trebao biti pozvan da govori u Davosu ovog tjedna', rekao je Neuer, dodajući da bi SAD, UK i EU trebali predvoditi slobodni svijet u stvaranju programa za poticanje više ruskih diplomata da slijede i prebjegnu, pružanjem zaštite, financijske sigurnosti i preseljenja za diplomate i njihove obitelji.'

Bondarev je, između ostalog, poručio da je rad ministarstva vanjskih poslova Rusije posljednjih godina postao 'naprosto katastrofalan'.

'Umjesto nepristranih informacija, nepristranih analiza i trezvenih predviđanja, postoje propagandni klišeji u duhu sovjetskog tiska tridesetih godina prošlog stoljeća', naveo je, dodajući da tako kreirani sustav 'sam sebe vara'.

Posebno je bio kritičan prema ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, za kojega je rekao da je od 'profesionalnog i obrazovanog intelektualca' postao 'osoba koja neprestano šalje oprečne izjave i prijeti svijetu... nuklearnim oružjem'.