HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni vjernici proslavili Uskrs

04.04.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Kršćani koji računaju vrijeme po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ove godine proslavljaju Uskrs na isti dan, pa je tako svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović u zajedništvo sa svećenicima Srpske pravoslavne općine u Zagrebu

Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!'.

Tradicionalnu poruku poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja koju Srpska pravoslavna crkva šalje svojoj duhovnoj djeci za Uskrs, pročitao je arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović.

Irinej u poruci ističe da je Uskrs temelj Crkve i izvor vjere i nade u našem životu na Zemlji. Uskrs je, poručio je, pečat i kruna Božje ljubavi prema ovome svijetu i čovjeku. Napomenuo je kako je uskrsnuće biblijska tajna koja je vjekovima skrivana u tekstovima Staroga zavjeta, a konačno objavljena svijetu u Novom zavjetu.

U Novom zavjetu slobodno se može reći da je uskrsnuće početak i kraj, alfa i omega, jer se ono izjednačuje s vjerom u Krista, poručuje patrijarh, potkrepljujući to riječima: 'Ja sam uskrsnuće i život, tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će'.

Vjerovati u Krista znači vjerovati u uskrsnuće, a sva čudesa i znamenja zapisana u knjigama Novoga zavjeta događala su se na Kristovom putu, na Golgotu i Njegovom uskrsnuću, podsjetio je patrijarh. Vjernike je pozvao da se prisjete evanđeoskih svjedočanstava i istine o uskrslom Gospodinu, u kojem živimo, krećemo se i jesmo, pastirskom brigom rukovođeni. Stoga patrijarh svoju duhovnu djecu poziva da ispovijedaju i čuvaju vjeru u uskrsnuće, ne riječima, nego životom i djelima.

Razmišljajući o Uskrsu u današnje vrijeme patrijarh poručuje da Crkva uvijek ističe vrijednost i svetinju ljudskoga života od začeća do potpune smrti. Patrijarh također poručuje da je današnji čovjek opterećen brigama ovoga svijeta i zaslijepljen sebičnim potrošačkim mentalitetom, te se izbjegava suočiti s tajnom života i smrti.

Patrijarh je i ove godine upozorio na teškoće pravoslavnih vjernika na Kosovu i Metohiji, pozivajući ih da vjeruju u Kristovo uskrsnuće, da se čuvaju od nesloge i čuvaju svoju vjeru. Također je poručio da Uskrs poziva vjernike da čuvaju jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostave interesu zajednice i sveopćeg dobra.

Na kraju čestitke pozvao je sve da žive u ljubavi prema Bogu i bližima, da bi tako došli do puta koji vodi u vječni život. Živeći tako postat ćemo i bit ćemo sinovi i kćeri Uskrsnuća, ističe se na kraju poslanice upućene pravoslavnim vjernicima.