helenca pirnat dragičević

Pravobraniteljica za djecu: Vršnjačko nasilje treba odstraniti u sportu

02.06.2022 u 18:32

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u četvrtak je u Splitu organizirala stručni skup "Djeca u sportu" te poručila da je vršnjačko nasilje potrebno odstraniti u sportu kako bi postao postati privlačan djeci koja sve više imaju probleme s pretilošću

Pirnat Dragičević rekla je da će u novi Zakon o sportu pokušati implementirati nove ideje i razmišljanja.

Novi mediji i informatički programi danas su konkurencija tome da sport bude privlačan djeci, rekla je te napomenula kako treba učiniti sve da se djeca maknu s mobitela i dođu na sportske terene.

Ured pravobraniteljice za djecu već niz godina prati stanje prava djece koja se bave sportom, a sve je, kaže, na margine stavila pandemija koronavirusa. No, dodala je, i prije toga se upozoravalo na to da sportske aktivnosti i sadržaji nisu jednako dostupni svoj djeci, da u mnogim slučajevima nisu u dovoljnoj mjeri prilagođeni dobi i potrebama djece i da se nedovoljna pažnja posvećuje pedagoškim kompetencijama voditelja tih aktivnosti.

Pirnat Dragičević naglasila je da se, osim veće zastupljenosti sporta među djecom i mladima, zalaže i za to da s djecom rade treneri koji će biti licencirani.

"Dodatno, ako dođe do bilo kakve pojave nasilja u sportu, takve osobe trebaju biti kažnjene na adekvatan način. Zalažem se i da sve osobe koje dolaze u kontakt s djecom putem sporta, po službenoj dužnosti trebaju biti provjerene", istaknula je.

Sportska psihologinja Vedrana Radić Brajnov ocijenila je kako je potrebno što više govoriti o nasilju u sportu te educirati trenere, roditelje i sportaše te pravovremeno reagirati.

"Najvažnije je da omogućimo djeci da uživaju u sportu i da im stvorimo uvjete sigurne i zaštićene igre i da pri tome vodimo računa da djeca sportaši su prije svega djeca pa onda tek sportaši", kazala je.