antimaskeri u krapinskim toplicama

Pravobraniteljica za djecu: Roditelji ne postupaju u najboljem interesu djeteta

14.09.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Zbog problema u Osnovnoj školi Krapinske Toplice gošća središnjeg Dnevnika HTV-a bila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je kazala kako nije uspjela razuvjeriti roditelje u njihovim stajalištima i kako ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta

U razgovoru za nacionalnu TV kuću kazala je da je bila tamo da bih dobila neposredne informacije o tome na koji način djeca i zaposlenici škole podnose ovu cjelokupnu situaciju.

'Razgovarala sam s dječakom koji se našao u središtu pozornosti i s njegovim roditeljima i nastojala im pojasniti zašto je važno pridržavanje epidemioloških mjera', objasnila je pravobraniteljica.

Na pitanje je li ovo ispravan put za borbu za prava djeteta, pravobraniteljica je rekla da nije.

'Zapravo u postupcima prosvjednika se ne radi o borbi za dječja prava. Oni otežavaju ostvarivanja prava djece, prije svega svojeg djeteta. Dakle, ne postupaju u najboljem interesu svoga djeteta. Otežavaju mu ostvarivanje zdravstvenih prava, prava na obvezno obrazovanje te i prava na privatnost', rekla je Helenca Pirnat Dragičević.

Komentirajući jesu li roditelji zloupotrijebili dijete i hoće li ono biti stigmatizirano kad se vrati u razred, pravobraniteljica je rekla kako ne bi unaprijed davala procjene.

'Oni ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta. Postoje službe koje su se već uključile, postoji nadležni centar za socijalnu skrb koji je ovlašten procjenjivati kompetenciju roditelja te nakon provedene procjene i zaključka može poduzeti određene mjere za zaštitu dobrobiti i prava djeteta', rekla je Pirnat Dragičević.

Upitana može li to značiti i izdvajanje djeteta iz obitelji, rekla je kako bi to prepustila nadležnom sustavu socijalne skrbi i eventualno sudu koji procjenjuju sve okolnosti i donose mjere ako smatraju da su prava, interes i dobrobit djeteta u toj mjeri ugroženi.

  • +6
Srećko Sladoljev pred OŠ Krapinske Toplice; postavljeni zaštitari Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pravobraniteljica je kazala i da je cjelokupna situacija u školi u Krapinskim Toplicama vrlo neugodna i da su svi uznemireni. Upravo im je zbog toga osigurana stručna psihološka podrška tima za kriznu intervenciju.

 Kako riješiti situaciju? 'Važno je da se u to uključene sve nadležne institucije. Važan je i konstruktivan dijalog, medijacija, pojašnjenja. Sve treba osvijestiti koliko je važno da se treba pridržavati epidemioloških mjera kako bi djeca što duže bila u pravoj školi, odnosno u školi uživo. To je sigurno najkorisnije i najbolje za dječje odrastanje', rekla je zaključno pravobraniteljica za djecu.

Podsjetimo, ne smiruje se situacija u OŠ Krapinske Toplice. Učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku ni danas nije pohađao nastavu. Roditelji su u društvu desetak osoba stigli pred školu, a policija ih je udaljila te roditeljima uručila prekršajni nalog. Zaštitari ćće i dalje zbog svega dočekivati učenike i nastavnike, a policija provodi kriminalistička istraživanja.