skandalozne izjave

Pravobraniteljica Slonjšak osudila govor na skupu u Puli, izvijestit će odvjetništvo

07.07.2021 u 18:46

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila je u srijedu govor mlađe žene na skupu u organizaciji Inicijative za prava i slobode u Puli 4. srpnja te će u skladu sa zakonskim ovlastima o tome izvijestiti mjerodavno državno odvjetništvo.

Skup je održan kao potpora prof. Krešimiru Paveliću, sada već bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, koji je nedavno podnio ostavku na tu dužnost zbog posljednjih istupa u kojima se protivi cijepljenju. Na skupu je mlađa žena održala "krajnje neprimjeren govor kojim je vrijeđala i djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom", stoji u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

Prema njezinim navodima, na tom je skupu mlađa žena vrijeđala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom riječima: "Oni što kažu od nečeg se mora umrijeti, pa bi onda bilo bolje da takvi umru odmah, nego da naprave problem svojoj obitelji, odnosno bolje umri, nego mi ostani invalid do kraja života i time napravi problem cijeloj obitelji."

"Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom na skupu Inicijative za prava i slobode je krajnje cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti covida-19 nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu", istaknula je u priopćenju za javnost Anka Slonjšak.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom o tom će događaju u skladu sa zakonskim ovlastima izvijestiti mjerodavno državno odvjetništvo, a javnost želi ponovno upozoriti na "nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom" za bilo kakvu svrhu i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.