PLAN PRORAČUNA ZA 2013.

Pravobraniteljica pisala ministarstvima: Ne režite na invalidima

02.09.2012 u 19:36

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je preporuke ministarstvima da kod planiranja proračunskih sredstava za 2013. godinu uzmu u obzir i novčana sredstva za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, na koje se RH obvezala potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Pravobraniteljica apelira da se pritom vodi računa o tome da je riječ o najosjetljivijoj i najugroženijoj kategoriji društva čiju zaštitu država mora jamčiti. Svaka restrikcija zbog koje bi se odustalo od mjera socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom dovela bi do neželjenih i nepopravljivih posljedica u budućnosti, ističe se u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice.

Preporuke su poslane svim ministarstvima relevantnima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju - Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu kulture, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutarnjih poslova te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Upozorava se i kako su prijašnjih godina proračunska sredstva, namijenjena osobama s invaliditetom, često bila umanjivana bez prethodne analize i opravdanih razloga te se izražava nada da će se ove godine nadležna ministarstva uspjeti izboriti za dostatna sredstva kako bi se izvršile obveze Republike Hrvatske iz međunarodno preuzetih obveza i omogućilo izjednačavanje mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Korisnici državnog proračuna do 28. kolovoza bili su dužni dostaviti prijedloge financijskih planova nadležnim ministarstvima koja ih do 12. rujna trebaju proslijediti Ministarstvu financija, te će se na temelju toga izrađivati vladin proračun za 2013. godinu.