STVAR PRIORITETA

Pravobraniteljica objasnila zašto se nije odazvala pozivu Blaženke Divjak, ministrica joj spustila

20.11.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak zakasnila je na zajedničku sjednicu djece i saborskih zastupnika na kojoj se, u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, razgovaralo o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj. U Sabor je stigla nakon sastanka sa sindikatima školstva koji je jutros održan u Ministarstvu znanosti, a gdje se nije pojavila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević iako je bila pozvana

'Kasnim na obilježavanje 30 godina Konvencije o pravima djeteta jer sam provodila tu Konvenciju na način da razgovaramo kako izaći iz ove situacije da djeca budu u prvom planu. To se zove provođenje Konvencije, a ne pisanje zabrinutih pisama i stajanje u pozicijama koje si unaprijed odredimo, nego izlaženje iz tih rovova i traženje rješenja. Ja sam dio rješenja', rekla je ministrica Blaženka Divjak novinarima u Hrvatskom saboru referirajući se na pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević.

  • +11
Ministrica Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Moramo razumjeti da s ukopanim stavovima nećemo ništa riješiti i moramo razmišljati o strategiji suradnje, koja omogućava da radimo ono za što deklarativno svi govorimo da se zalažemo. Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo da nema alternative za strategiju suradnje', poručila je ministrica nakon sastanka, prenosi N1.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komenirala je prozivke sindikata iministrice Divjak zbog nepojavljivanja na sastanku koji je održan jutros u Ministarstvu obrazovanja. Na sastanku se, kaže, nije pojavila zbog obaveza oko obilježavanja 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta.

'Ono što sam rekla u više navrata - apeliram na sve odrasle da se riješi situacija. Djeca su se, ni kriva ni dužna, našla u fokusu, odnosno u svađi odraslih. Pozivam da se u što kraćem roku, pa možda i na današnji dan - Međunarodni dana djeteta - pokuša razriješiti ova situaciju. Pri čemu je važno da se slijedi najbolji interes djeteta', ponovila je Helenca Pirnat Dragičević svoje stajalište o štrajku.

O prozivkama sindikata i ministrice Blaženke Divjak kazala je da je danas veliki dan za njezin Ured.

'Od ranih jutarnjih sati sam na različitim mjestima, vezano i za štrajk, a vezano i za proslavu ove Konvencije koja mi je danas prioritet', rekla je pravobraniteljica, prenosi N1.

Na pitanje je li mogao doći netko iz ureda, kazala je: 'Svi moji zaposlenici ureda, kao i ja, danas imaju veliki dan, imali su puno obaveza. Postojala je mogućnost da samo ja dođem na taj sastanak.'