NUŽAN POSTUPAK ZA PONIŠTENJE

Pravilnik protuustavan, a Kosoričin stan nije!?

07.02.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Pravilnik MORH-a na temelju kojeg je aktualna premijerka Jadranka Kosor stekla stan od 90 četvornih metara u Šeferovoj 4 u Zagrebu, protuustavan je. Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske, kojem je na čelu bio Smiljko Sokol, 14. studenog 2001. donio je odluku koja nalaže da se Pravilnik o dodjeli stanova i stambenih kredita povjerenih na upravljanje MORH-u donesen u travnju 1996. ukine u cijelosti

Povoljan otkup

Velike vojne stanove, koji kvadraturom nadmašuju broj članovanjihovih obitelji, uz povoljan otkup zbog 'iznimnih zasluga za oružane snage iRH' dobili su i Smiljko Šagolj te Ante Beljo.

Vojne stanove veće od 90 kvadratauz povoljan otkup dobili su generali Vladimir Zagorec (150 m2), DamirKrstičević (160 m2), Ivan Korade (119 m2), Ivan Kapular (134m2), Krešimir Ćosić (112 m2), Slobodan Praljak (103 m2),Mirko Norac (100 m2) i mnogi drugi.

Ocjenu ustavnosti Pravilnika MORH-a, kolokvijalno nazvanog i 'Šuškov pravilnik', četiri godine nakon njegova donošenja 2000. zatražio je Boris Ružić iz Pule. Ružić je smatrao da Pravilnik u nejednak položaj dovodi umirovljene vojne osobe u odnosu na aktivne, a aktivne vojne osobe u odnosu na ratne stradalnike, piše Jutarnji list

Pozabavivši se Pravilnikom, ustavni suci su otkrili i da Pravilnik MORH-a, na temelju kojeg je već bilo otkupljeno stotine vojnih stanova, nikada nije objavljen u Narodnim novinama pa je kao takav u suprotnosti s Ustavom. U članku 89. Ustav propisuje da prije nego što stupe na snagu Zakoni i drugi propisi državnih tijela moraju biti objavljeni u službenom listu RH.

Iako Pravilnik MORH-a proizvodi važne pravne učinke, on nikada nije objavljen u Narodnim novinama. Pravni učinci nastali primjenom Pravilnika ne poništavaju se automatski kada je Ustavni sud ukinuo Pravilnik, nego bi za svaki pojedinačni stan koji je po njemu otkupljen trebalo pokrenuti postupak za poništenje. No to ni u jednom slučaju, tvrde sugovornici Jutarnjeg, nije učinjeno.

U slučaju Kosor prekršen je čak i neustavni pravilnik MORH-a. Prema njemu dvočlana obitelj mogla je dobiti vojni stan do 50 četvornih metara, tročlana do 60, četveročlana do 70, a peteročlana do 80 četvornih metara. Dvočlana obitelj Jadranke Kosor dobila je stan predviđen za peteročlanu obitelj.