VIDEOSTREAM

Pratite uživo sjednicu Vlade

02.08.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Današnja sjednica Vlade Republike Hrvatske može se pratiti uživo preko internetske stranice

Na sjednici će se, prema najavljenom dnevnom redu, odlučivati o zaključku o najavi otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama i pokretanju postupka mirenja. Vlada bi ujedno trebala odlučiti o pokretanju pregovora o sklapanju TKU-a za javne službe i imenovati pregovarački odbor. Zaključkom će Vlada predložiti i tvrtkama i ustanovama u natpolovičnom državnom vlasništvu pokretanje pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora u tim trgovačkim društvima i ustanovama. Vlada treba donijeti i odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

U nedavnom intervjuu tjedniku Globus to je najavio i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, rekavši da će Ministarstvo uskoro raspisati natječaj za izbor agenta koji bi ispitao na tržištu postoji li uopće interes za monetizaciju hrvatskih autocesta, odnosno za davanje autocesta u koncesiju. Vlada treba odlučiti i o državnom jamstvu u korist Zagrebačke banke, a za avansno plaćanje Caliskan Ic Ve Dis Ticaret Sanayi A.S., iz Turske, za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije.

Vlada će na sjednici utvrditi i smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013-2015. u kojima će iznijeti i procjene kretanja u gospodarstvu, a razmotrit će i prijedlog identifikacije i praćenja ključnih strukturnih mjera u Hrvatskoj. Među više zakonskih prijedloga koji će se naći pred Vladom je i prijedlog zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

Na sjednici Vlade odlučivat će se i o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima. Nakon što je nedavno zabranila državnim institucijama i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu rad s agencijama za odnose s javnošću, ali i dopustila izuzetke, Vlada bi trebala odlučiti i o prvom takvom izuzetku, jer će se pred njom naći i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu zdravlja da angažira fizičku ili pravnu osobu za izradu i provedbu kampanje izvješćivanja javnosti o reformi sustava zdravstva.