TALK SHOW POPULARNE STOJEDINICE

Pratite Škare-Ožbolt 'Na vrućem stolcu' preko tportala

22.09.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Kako se nezavisna predsjednička kandidatkinja Vesna Škare-Ožbolt snalazi 'Na vrućem stolcu' u talk showu popularne Stojedinice u srijedu od 21 sat gledajte na tportalu, koji će razgovor prenositi na svojim stranicama

"Predsjednica DC-a i gradska vijećnica Velike Gorice, Vesna Škare-Ožbolt široj javnosti postala je poznata kao glasnogovornica i zamjenica predstojnika Tuđmanova ureda. Simpatije građana zadobila je uspješno provedenom mirnom reintegracijom istočne Slavonije.

Zbog svojih je zasluga 1997. bila proglašena ženom godine. Zbog simpatija koje su građani Vukovarsko-srijemske županije gajili prema njoj, Vesna Škare-Ožbolt postavljena je za nositeljicu HDZ-ove liste u toj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 2000. godine.

Opet se pokazala kao izvrstan izbor. Ušla je u Sabor, a iste godine nakon izbora u HDZ-u, koji su doveli do unutarnjih podjela, Škare-Ožbolt i Mate Granić izlaze iz stranke i osnivaju Demokratski centar.

Vesna Škare-Ožbolt rođena je 20. lipnja 1961. u Osijeku. Pravni fakultet i postdiplomski studij iz kaznenog prava završila je na zagrebačkom Sveučilištu. Nakon Tuđmanove smrti, odnosno HDZ-ovog izbornog debakla 2000. napustila je Hrvatsku demokratsku zajednicu te s Matom Granićem osnovala Demokratski centar. Za predsjednicu DC-a izabrana je 2003. godine.

Nakon oporbene epizode, na parlamentarnim izborima 2003. na kojima osvaja tek jedno saborsko mjestu, zahvaljujući koaliciji s bivšim stranačkim kolegama iz HDZ-a, ulazi u Vladu premijera Ive Sanadera kao ministrica pravosuđa. Na toj se poziciji zadržala manje od tri godine: Sanader ju je 2006. zamijenio s Anom Lovrin

Navodno je crveni karton dobila zbog curenja Vladinih informacija novinarima, iako je Sanader raskid suradnje sa Škare-Ožbolt obrazložio riječima: 'Bila ministar pet dana u tjednu, a šesti oporba.'

Novinari bliski njezinoj stranci svojevremeno su tvrdili da je upravo iz njezinih usta u javnost puštena informacija da haški istražitelji razgovaraju s visokim dužnosnikom DC-a i njihovim kandidatom za ministra unutarnjih poslova Joškom Morićem

Povratak u oporbene redove Vesna Škare-Ožbolt je shvatila vrlo ozbiljno. Sanaderova ministrica je preko noći postala njegova žestoka kritičarka. Bivšeg šefa prijavila je zbog utaje skupocjenih satova u imovinskoj kartici. Kao odmazdu za Sanaderove satove, HDZ-ovka Jagoda Majska Martinčević - za koju šira javnost nikad dotad nije čula - prijavila je Vesnu Škare-Ožbolt Povjerenstvu za sukob interesa zbog neprijavljivanja face-liftinga.

U studenom 2004. DC se našao u središtu afere zbog navodne 'prodaje' saborskog mjesta hrvatskom gastarbajteru Anti Mrdeži za 750.000 kuna, u što je direktno upleten tadašnji predsjednik DC-a, a sadašnji HSP-ov savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić

Zanimljivo je da je 2004. u vrijeme njezina ministrovanja bivši predsjednik DC-a Mate Granić pritvoren zbog korupcijske afere, koja je kasnije na sudu propala zbog nedostatka dokaza.

Kao ministrica pravosuđa 2004. našla se u središtu skandala oko namještanja vježbenika na dubrovačkom sudu. Naime, nekoliko kandidata ju je optužilo da su na neka mjesta, umjesto njih s dobrim ocjenama, primani lošiji članovi DC-a.

U vrijeme mirne reintegracije istočne Slavonije, gdje je odigrala značajnu ulogu, Vesna Škare-Ožbolt prozivana je da iskorištava vlastito dijete u političke svrhe. Mjesec dana nakon rođenja djeteta, Ožboltova se vratila na posao, a dok je obilazila Slavoniju, pratila ju je hitna pomoć koja joj je vozila dijete, da ga može dojiti.