BALDASAROVE POLITIČKE AKVIZICIJE

Prao stakla na benzinskoj, pa upravlja Gradskom knjižnicom

25.11.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Serija političkih imenovanja na dnevnom je redu splitskog Gradskog vijeća: gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je posmicati upravna vijeća svih gradskih kulturnih ustanova i u njih postaviti kadrove bliske SDP-u i partnerima

Baldasar ne krije to da kadrovira po stranačkom kriteriju: u gotovo svim vijećima pravilno su raspoređeni članovi njegove stranke, zatim HNS-a te HSU-a i Kerumovog HGS-a, a ubacio se i HSS koji ima partnerski odnos s Kerumom. Dogodile su se i zanimljive situacije, pa je potpredsjednik splitskog SDP-a Stiven Vladislavić predložen u Upravno vijeće Muzeja grada Splita, a njegova supruga Kristina u Hrvatski pomorski muzej. Sam Vladislavić o tome, kaže, nije imao pojma.

Splitski SDP potrudio se pronaći angažman i za tajnika Foruma mladih Mirana Podržaja: taj 23-godišnjak radit će kao član Upravnog vijeća Gradske knjižnice iako od radnog iskustva ima tek rad na ulaznoj rampi jednog splitskog hotela i nekoliko godina pranja stakala na benzinskim crpkama.


Na početku sjednice Gradskog vijeća nezavisna vijećnica Marijana Puljak predložila je povlačenje svih predloženih imenovanja, navodno jer nisu u skladu sa zakonom u kojem stoji da kulturne ustanove trebaju voditi 'ugledni kulturni ili umjetnički djelatnici', no to joj nije uspjelo. Protiv su glasovali SDP i partneri, uključujući Željka Keruma.

Sam bivši gradonačelnik pojavio se na sjednici, a ovaj put je i progovorio: pobunio se zbog izmjene urbanističkog plana kojim se poduzetniku Jaki Andabaku omogućuje gradnja novog hotela u uvali Trstenik. 'To nije u okviru zakona, jer predlaže se da se dozvola izda prije propisanih prostornih planova. Vijećnici ne mogu glasovati o tome hoće li se nekome izdati dozvola', ljutio se Kerum, no baš nitko osim nekoliko njegovih vijećnika nije ga podržao.

Gradsko vijeće započelo je sjednicu minutom šutnje u znak sjećanja na 'sve koji su tijekom povijesti pali i žrtvovali se za slobodnu Hrvatsku'. Vijećnici HDZ-a pojavili su se u punoj opremi: odjeveni u prigodne majice s motivom Vukovara, ali i s bedževima inicijative 'U ime obitelji'. Da ne bi bilo zabune, i na stolove su postavili letke ove inicijative i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

'Koliko će stajati Severinin koncert u Spaladium areni? Grad Split će zbog dekonzerviranja dvorane imati više stotina tisuća kuna troškova', upozorio je Luka Podrug (HČSP). Baldasar mu je mirno odgovorio da se Arena prema dogovoru otvara do daljnjega, odnosno da će se u njoj nakon Severininog održati više koncerata.

'Ako se ponovno zatvori, završava se predstečajna nagodba i sve skupa odlazi u stečaj', kazao je Baldasar. Za otvaranje dvorane, otkrio je, iz gradskog proračuna platit će se 350 tisuća kuna.