janet ellen

Poznato lice: Biden na čelo financija postavlja prvu ženu

24.11.2020 u 07:27

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će bivšu predsjednicu američke središnje banke (FED) Janet Yellen za ministricu financija u svojoj administraciji, objavili su u ponedjeljak Wall Street Journal i New York Times pozivajući se na izvore koji su dobro upućeni u takvu odluku.

Yellen ( 74), prva je žena koja je bila na čelu američke središnje banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva financija, bude li nominirana i potvrđena u Senatu.

Posao će preuzeti u trenutku kada globalna pandemija koronavirusa negativno utječe na gospodarska kretanja u SAD-u izazivajući pad gospodarstva.

Istodobno, bivši državni tajnik John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariški klimatski sporazum u ime Sjedinjenih Država, iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao, najvjerojatnije će biti zadužen za klimu u novoj administraciji izabranog predsjednika Joea Bidena.

To se smatra očitim znakom da će nova administracija obnoviti privrženost SAD-a borbi protiv klimatskih promjena.

"Vraćam se u vladu kako bih vratio Ameriku natrag na put obračunavanja s najvećim izazovom ove generacije i onih koje će uslijediti", napisao je Kerry na Tweeteru nakon objave o imenovanju.

"Klimatska kriza traži ništa manje nego da svi zajedno upremo", dodao je.

Dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz Bidena i u trenucima krize njegove kandidature, Kerry (74) će donijeti sa sobom utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomat iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Glavni arhitekt nuklearnog sporazuma s Iranom trebat će sve svoje političke vještine kako bi Sjedinjene Države povratile svoj uzdrmani kredibilitet kada se zemlja bude vraćala u Pariški sporazum, što se Biden obvezao da će učiniti već prvog dana preuzimanja dužnosti.

Unatoč svojim godinama promatrači smatraju da Kerry, koji je i sam 2004. bio neuspješno u utrci za predsjednika, nije izgubio niti malo svog poleta kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Prošle je godine Kerry pokrenuo transstranačku koaliciju nazvanu "World War Zero", koja je uključila vodeće vojne dužnosnike, republikanca Arnolda Schwarzeneggera i poznate ličnosti poput Leonarda DiCaprija and Emme Watson ujedinivši ih u borbi za klimu.