accuweather

Poznati meteo servis izbacio prognozu za ljeto. Evo što nas čeka

21.05.2019 u 16:49

Bionic
Reading

Accuweather je objavio dugoočekivanu sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto lipanj, srpanj, kolovoz u Europi. Prognoza najavljuje turbulentne meteorološke događaje u našem dijelu kontinenta

Diljem Europe predviđaju duga razdoblja intenzivnih vrućina, dok će za naš dio kontinenta problem biti jake sezonske grmljavinske oluje, javlja Istramet.

Glavna meteorološka vijest nadolazećeg ljeta na razini cijele Europe vjerojatno će biti dugotrajni toplinski valovi koji će zahvatiti područje od Portugala i Španjolske pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi u lipnju te će se u idućim tjednima širiti prema sjeveru i istoku.

Toplina će u Europi biti dugotrajnija u odnosu na prošlo ljeto kada su rekordne temperature zraka zabilježene u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije, ali su uglavnom trajale samo tjedan dana.

Najtopliji gradovi u Portugalu i Španjolskoj imat će višednevne valove vrućina s temperaturama iznad 43 °C, što će povećati rizik od pojave velikih požara, uključujući dijelove srednje Europe.

Jake oluje na Balkanu

Dok će suho i vruće ljeto dominirati velikim dijelom Europe, Balkanski poluotok nalazit će se na udaru jakih oluja tijekom cijele sezone. Iako regija neće biti imuna na toplinske valove, trajanje ekstremne topline bit će ograničeno na manje periode.

  • +34
Olujno nevrijeme poplavilo Dubrovnik, poplavljene ulice i kuće Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Snažne grmljavinske oluje naročito će pogađati Grčku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku, kao i okolne mediteranske zemlje, no i dio istočne Europe mogao bi se naći na njihovom udaru.

'Ove oluje donijet će česte munje, poplave, razorni vjetar i tuču', rekao je meteorolog Accuweathera Tyler Roys, uz napomenu kako najjače oluje mogu proizvesti i tornada. Najveća nevremena javljat će se tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati.

Nestabilnosti s Balkana povremeno će barem djelomice zahvatiti i Italiju gdje se sudeći prema grafičkom prikazu temperaturno gledajući očekuje 'normalnije' ljeto. Istra se nalazi na tromeđi različitih tipova vremena, stoga nas vjerojatno očekuje od svega ponešto.