GRANIČNI SPOR

Poznata imena mogućih arbitara?

22.01.2009 u 20:52

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je u četvrtak da je zadovoljan svojim razgovorima s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom koji je Ljubljanu posjetio kako bi informirao slovensku vladu o inicijativi kojom bi Europska komisija mogla razriješiti granični spor s Hrvatskom i omogućiti deblokadu hrvatskih pregovora s EU-om

'Ono što je važno jest da je sada međunarodna zajednica, a posebno Europska unija, shvatila da je granični spor između Slovenije i Hrvatske takve prirode da ga nije moguće smatrati jednim od mnogobrojnih problema nego kao jednoga od najvažnijih', rekao je Pahor novinarima na konferenciji za novinare na kojoj je inače nakon sjednice vlade govorio o drugim temama.

Pri tome Pahor nije želio ulaziti u detalje razgovora s Rehnom.
'Graničnom problemu s Hrvatskom potrebno je namijeniti veću pozornost i razumjeti stajalište Slovenije', rekao je Pahor.

Kako je večeras javila komercijalna televizijska postaja POP-TV, neslužbeno je Rehn predložio da se formira 'posredničko vijeće' koje bi predložilo rješenje za granični spor Slovenije i Hrvatske.
U tom bi medijacijskom vijeću, navodi POP-TV, bili Robert Badinter, Maarti Ahtisaari i jedna žena, poznata osoba za međunarodno pravo.

Informacija je neslužbena i Pahor je nije želio potvrditi, a slovenska vlada očekuje da bi najmanje što bi je zadovoljilo da deblokira hrvatske pristupne pregovore to da se donese 'vremenski okvir', odnosno da se rješenje o granici zacrta prije hrvatskog uključenja u EU.

Kako navodi POP-TV, to znači da bi oba parlamenta još prije ulaska Hrvatske u EU morala donijeti izjavu da se slažu s budućom presudom medijacijskog vijeća i nacrtom graničnog kompromisa, navodi POP-TV.