pandemija koronavirusa

Pozivi da se trajno zatvore mokre tržnice u Kini i širom Azije

23.04.2020 u 08:45

Bionic
Reading

SAD su pozvale Kinu da zatvori svoje 'mokre' tržnice na kojima prodaje divlje životinje, zbog veze između njih i zoonoza, a Australija je pozvala zemlje G20 na sličan potez jer su takve tržnice rizik za poljoprivrednu industriju i ljudsko zdravlje

Vjeruje se da se novi koronavirus pojavio na takvoj tržnici u Wuhanu u Kini krajem prošle godine. Proširio se po svijetu i od njega je umrlo preko 180.000 ljudi, dok je zaraženo više od 2,6 milijuna.

'S obzirom na snažnu poveznicu između ilegalne prodaje divljih životinja na mokrim tržnicama i zoonoza, SAD je pozvao Narodnu Republiku Kinu da trajno zatvori svoje mokre tržnice divljim životinjama i sve tržnice koje prodaju ilegalne divlje životinje', rekao je državni tajnik Mike Pompeo u priopćenju u srijedu navečer.

Sličan poziv uputila je i Australija koja je pozvala zemlje G20 da zatvore takve tržnice što bi mogao biti novi razlog za napetost s Kinom, nakon što je Canberra pozvala na međunarodnu istragu pandemije koronavirusa.

Kina je 23. siječnja donijela privremenu zabranu prodaje divljih životinja, ali trajna zabrana još nije donesena.

Australski ministar za poljoprivredu David Littleproud u četvrtak je zatražio od vlada skupine G20 da podupru plan o ukidanju tržnica divljim životinjama.

'Postoje rizici povezani s mokrim tržnicama i oni mogu biti jednako velik rizik i za naše poljoprivredne industrije i za javno zdravlje', rekao je za australsku televiziju Channel 7.

Mokre tržnice u Aziji prodaju svježe povrće, morske plodove i meso, a neke od njih i egzotične životinje.

Littleproud nije izričito spomenuo Kinu, ali je svoj komentar dao nakon što je Australija zatražila međunarodnu istragu o pojavi i rješavanju pandemije koronavirusa.

Kina je optužila Australiju da dobiva instrukcije od SAD-a.

Bijela kuća vrlo je kritična prema Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog načina upravljanja pandemijom, te je rekla da će prestati s financiranjem te UN-ove agencije.