GRADONAČELNIK KRITIČAN

Poziv Srbima s vukovarskog 'aktualca': Slobodno se izjasnite na popisu stanovništva

14.09.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Na Aktualnom satu vukovarskoga Gradskog vijeća u utorak jedna od tema bila je popis stanovništva uz zajednički zaključak kako se on mora provesti na profesionalan način, kao jedini mogući

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da cilj popisa stanovništva utvrditi realno stanje koliko ljudi živi u određenoj sredini.

"I ništa više od toga. U Hrvatskoj se svaki građanin ima pravo izjasniti kako želi i osjeća. I to je ono za što se zalažem. Međutim, neki od vijećnika su ukazali kako popis iz 2001. nije bio točan. Svi oni koji su bili zaduženi da on bude točan su grubo falili i iskazali nebrigu prema svom poslu i vođenju države, a tu ne mislim na ljude iz Državnog zavoda za statistiku, već na nacionalnu politiku", rekao je Penava.

Po njegovim riječima, ako je nešto netočno, netočno je, i kako je onda moguće da iz Zavoda za statistiku potvrde da je popis netočan, a da nitko nije odgovarao za to. Također je rekao kako je u današnje vrijeme, kada su dostupne brojne tehnologije, smiješno imati problema s popisom stanovništva, a imati takav problem u državi veličine Hrvatske je tragikomično.

"Mislim da je ovdje riječ ili o grubom amaterizmu ili manipulacijama", rekao je gradonačelnik Penava.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić istaknuo je da se stalno spominje kako popis iz 2011. nije točan i objektivan. "Mi mislimo da bi trebalo provjeriti popis iz 2001. godine, kada pripadnici srpske manjine nisu ostvarili određena prava, a prema našim izvorima, tada je bilo oko 40 posto pripadnika srpske manjine u Vukovaru", rekao je Drakulić i pozvao pripadnike srpske zajednice da se izjasne kao Srbi i pripadnici Srpske pravoslavne crkve.

Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba pozvao je gradonačelnika Ivana Penavu da pozove građane srpske nacionalnosti da se slobodno izjasne u popisu stanovništva, što je Penava i učinio.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo rekao je kako su se vijećnici složili da popis stanovništva bude proveden nepristrano i objektivno.

"Činjenica je da smo u prošlosti imali popise stanovništva i 2001. i 2011. godine, koji su izazvali određene sumnje, očekujem da ovogodišnji popis stanovništva bude proveden profesionalno", rekao je Željko Sabo. Ocijenio je kako su rezultati popisa iz 2011. godine učinili mnogo toga lošeg u Vukovaru, a samo je trebalo da netko, nakon što su rezultati objavljeni, napravi provjeru rezultata.

"Mogao je tadašnji župan Božo Galić imenovati komisiju koja bi napravila kontrolni popis i mnogi problemi su mogli biti razriješeni", rekao je Sabo.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Vukovaru je živjelo 34,87 posto Srba, a za taj je popis dio građana, posebice braniteljske i stradalničke udruge, 2013. godine, kada su objavljeni rezultati popisa, tvrdio da je netočan i da je broj Srba lažiran. Nakon obavljenih rezultata, a na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojem neka manjina s više od trećine stanovnika ostvaruje pravo na dvojezičnost, na zgrade državnih institucija postavljene su dvojezične ploče. Prosvjednici su skidali ćirilične ploče, pri čemu je bilo i sukoba s policijom.