MEĐUNARODNI ARGUMENTI

Poziv Blaženki Divjak uoči Dana kruha u školama: Svećenike prebacite na sat vjeronauka!

02.10.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Akcija udruge Protagora protiv aktualne školske prakse obilježavanja Dana kruha uz nazočnost katoličkih svećenika urodila je prvim plodovima, no za konačan uspjeh trebat će i odgovarajuća reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja. Problem je u tome što se od svih učenika i učitelja traži da nazoče navedenoj svečanosti sa svećenikom, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Tragom pritužbi roditelja, Protagora traži da se vjerski dio svečanosti održava isključivo u sklopu katoličkog vjeronauka

Udruga Protagora, punim nazivom Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, prijavila je još krajem 2018. godine udrugu 'Lijepa Naša', koja u hrvatskim školama provodi svečanosti 'Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje', krovnoj Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE). Udruga 'Lijepa Naša', naime, službeni je predstavnik Hrvatske u FEE-u, nevladinoj i neprofitnoj organizacije koju UNESCO priznaje kao svjetskog lidera u području odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj.

U svojoj reakciji FEE navodi da vjerske aktivnosti ne bi smjele biti dijelom aktivnosti koje se provode u sklopu njihovih programa i traži da 'Lijepa Naša' prestane s takvim aktivnostima.

Nastavno na to, a s obzirom da će se svečanost 'Dani kruha' u školama održavati tijekom listopada, udruga Protagora uputila je u ponedjeljak dopise Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), UNICEF-u i Uredu pravobraniteljice za djecu povodom, kako navode, sustavne diskriminacije djece u sklopu svečanosti 'Dani kruha'.

'Uzimajući u obzir to da se proteklih godina svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obaveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, što je bio povod brojnim pritužbama roditelja, ovim Vas putem pozivamo da poduzmete potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka', poručili su iz Protagore u dopisu MZO-u.

  • +5
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dosadašnja praksa, navode, protivna je hrvatskim propisima, ali i Konvenciji UN-a o pravima djeteta. Podsjećaju da je Ured pravobraniteljice za djecu utvrdio kako navedena praksa u školama ukazuje na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, učenje djece poštovanju različitosti i toleranciji, uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica te osposobljavanje djece za život u pluralističkom društvu i interkulturalizam.

Posebno skreću pažnju na preporuke Ureda pravobraniteljice za djecu za 2018. godinu, u kojima se navodi kako je pravobraniteljica zbog prijava o uključivanju djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u vjerske sadržaje izvan odobrenoga programa vjeronauka, odnosno vjerskog odgoja, preporučila MZO-u da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama i vrtićima ne bi prakticirale izvan tih programa.

Konačno, već i temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji u području odgoja i obrazovanja, ugovoreno je da odabir vjeronauka pri upisu u školu mora biti organiziran na način da takva odluka ne bude povodom bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja, što se posljedično ima primijeniti i na druge oblike vjerskog odgoja u državnim školama, a održavanje vjerskih obreda - i to isključivo jedne konfesije - u sklopu svečanosti koja je obvezna za sve učenike svakako predstavlja oblik vjerskog, prinudnog odgoja, poručuju iz Protagore.

Zaključno, zamolili su MZO da ih obavijesti o mjerama koje su poduzeli temeljem preporuka Ureda pravobraniteljice za djecu, a ukoliko takve mjere nisu poduzete, pozivaju Ministarstvo da osigura da održavanje svečanosti 'ne bude i ove godine povodom za diskriminaciju djece koja ne pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka i njihovu indoktrinaciju u katoličku vjeru', stoji u dopisu s potpisom Alana Sorića, dipl.iur., člana upravnog odbora udruge Protagora.