ATRAKTIVNA LOKACIJA

Požar u Ferimportu podmetnut!

31.05.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Policijska uprava zagrebačka objavila je da je požar koji je u nedjelju buknuo u bivšem skladišnom kompleksu Ferimporta na Zagrebačkoj cesti - podmetnut! Nepoznati počinitelj ili više njih potpalili su drvenu građu i otpad u jednoj od skladišnih hala

Riječ je o drugom požaru na istoj lokaciji u zadnjih šest mjeseci i prilog za golu statistiku sve učestalijih paleži bivših industrijskih objekata smještenim na atraktivnim zemljištima u gradu koja su se, po svemu sudeći, našla na meti građevinskog podzemlja, otkriva Novi list

Čak osam vozila i 25 vatrogasaca dva sata gasilo je požar, a sreća je da se vatrena stihija nije proširila na ostale zgrade.

Kao što je Novi list objavio 9. svibnja, kompleks nekad uspješne tvrtke uništene u famoznoj privatizaciji 90-ih nalazi se na zemljištu od čak 30.000 četvornim metara s desetak upotrebljivih skladišta. Kompleks nitko ne čuva, pa je godinama nesmetano i na meti kradljivaca. Iz opustošenih hala prvo je pokraden laki namještaj, demontirani su radijatori, a potom i cijevi centralnog grijanja, nakon čega je uslijedila krađa onoga što je preostalo - građevne konstrukcije objekata.

Lopovi su se usmjerili na krađu skupocjenih čeličnih greda krovišta, uvijek atraktivnih drvenih greda, bakra i preostale limarije. Skladišta su se za male novce mogla obnoviti i dobiti neku kulturno-društvenu namjenu kakve u gradu veličine Zagreba nikad nije previše.

Tako bi se riješilo pitanje očuvanja i čuvanja kompleksa, umjesto slobodne krađe i ciljanog podmetanja požara koje se po sličnom scenariju događaju baš u nečuvanim objektima industrijske i postindustrijske arhitekture.

Zašto nam trune industrijska baština?