VJERSKA MRŽNJA

Požar na mjestu gradnje džamije u SAD-u

30.08.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Na mjestu predviđenom za gradnju Islamskog centra u predgrađu Nashvillea u subotu je izgorio jedan od bagera, a mediji javljaju kako postoji mogućnost da je požar podmetnut

Čelnici džamije u Murfreesborou u saveznoj državi Tennessee kažu da im danas iz cijele zemlje stižu poruke podrške te da nije bilo novih prijetnji.

Ne isključujući mogućnost da je požar namjerno izazvan, federalna policija pozvala je građane da dojave sve informacije koje bi mogle biti od koristi za daljnju istragu. Glasnogovornica Islamskog centra Canie Ayash objavila je ranije da su na mjestu gradnje na izgorjelom bageru pronađeni tragovi benzina, međutim kasnije je povukla izjavu.


Američki muslimanski čelnici upozoravaju da je bijes izazvan planovima za gradnju džamije nedaleko od mjesta terorističkih napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku ojačao otpor prema gradnji džamija u drugim dijelovima SAD-a. Jedni tvrde da joj se protive zbog infrastrukture ili prometa, a drugi ističu kako strahuju da bi džamija mogla postati utočište terorista.

Projekt proširenja Islamskog centra u Murfreesborou izazvao je posljednjih tjedana snažne prosvjede pripadnika lokalne zajednice. Zgrada, čija je gradnja planirana na površini nešto većoj od šest hektara, trebala je poslužiti kao vjerski centar za oko 250 obitelji. Strojevi su započeli pripremanje zemljišta, međutim natpis koji je označavao da se ondje gradi budući Islamski centar Murfreesboroa u nekoliko je mjeseci čak dva puta uništen. Članovi muslimanske zajednice ističu da posljednji incident cijelom problemu daje novu, nasilniju dimenziju.

Ayah tvrdi da je lokalni šerifov ured kontaktirao Islamski centar u subotu oko četiri sata ujutro, dok je hitna služba 911 dojavu o požaru zaprimila u 1.30.

Vođa prosvjednika Kevin Fisher izjavio je u subotu za Daily News Journal of Murfreesboro da se on i njegovi istomišljenici protive gradnji centra zbog nedovoljne transparentnosti u izdavanju dozvole te zbog problema s parkiranjem i prometom koje bi centar mogao stvoriti.

'Mi u ovoj zajednici snažno vjerujemo u vladavinu prava i odabiremo rješavanje problema mirnom raspravom, a ne nasiljem. Mi koji se protivimo ovoj džamiji izrazili smo svoju zabrinutost legalnim putovima na dostojanstven način i s poštovanjem te u duhu ljubavi prema našoj zajednici, a tako ćemo i nastaviti', izjavio je Fisher.