PRIJETI KATASTROFA

Požar kod Konjica širi se prema Mostaru

25.08.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Diljem Bosne i Hercegovine i u subotu je registriran veliki broj požara koji su uglavnom zahvatili šumske predjele i područja niskog raslinja.

Zbog nepristupačna terena teško ih je ugasiti, a najtežim se procjenjuje stanje na području hercegovačkog grada Konjica, odnosno u okolici Boračkog jezera.

Operativno središte stožera civilne zaštite Federacije BiH upozorilo je tijekom dana kako taj požar "poprima razmjere katastrofe", jer gori gusta borova šuma u duljini do četiri kilometra.

Taj se požar istodobno nekontrolirano širi prema istoku u pravcu Nevesinja, odnosno planine Rujište kod Mostara, gdje već danima bukti drugi požar, na čijem je gašenju od jutra do 13 sati bio angažiran i zrakoplov kanader koji je kao pomoć BiH uputila Hrvatska.

Tamo je požarna crta duga oko šesnaest kilometara, požarište je prekriveno dimom, a intervencija protupožarnog zrakoplova pomogla je zaustavljanju širenja vatre no požar još nije pod kontrolom.

"Tamo gdje je djelovao kanader požar smo stavili pod kontrolu, no požar je tako velik da nam ni pet kanadera ne bi pomoglo", izjavio je Dragan Velagić, zamjenik operativnog zapovjednika vatrogasne postrojbe u Mostaru.

I on je upozorio na mogućnost da se požari iz pravca Konjica prošire prema Mostaru, što bi prouzročilo goleme probleme.

"Imamo požare u cijeloj državi, od Konjica i Jablanice do Mostara. Postoji mogućnost da se svi oni spoje u jedan", kazao je Velagić.

Veći požari su se tijekom dana širili i istočnom Bosnom u okolici Srebrenice i Bratunca.

Tamo je kao pomoć gasiteljima bio angažiran helikopter EUFOR-a.

Vlasti BiH zatražile su i pomoć ruskog helikoptera namijenjenog gašenju požara, koji je stacioniran u regionalnom središtu u Nišu, a može ponijeti pet tona vode.

Očekuje se kako bi ta letjelica mogla biti angažirana u BiH u nedjelju.