VATROGASCI DEŽURAJU

Požar kod Crikvenice i Selca u potpunosti pod kontrolom!

24.07.2012 u 08:41

Bionic
Reading

'Kompletno požarište na crikveničko-vinodolskoj rivijeri je lokalizirano i pod kontrolom, kao i vatra na dvije nepristupačne lokacije na području Bribira, koje su posljednje uspjeli ugasiti kanaderi', izjavio je Hinko Mance, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. Većina izmorenih vatrogasaca se otpušta s terena, a nekolicina će još ostati dežurati radi sigurnosti

Od jučer ujutro gasi se veliki požar kod Selca, a unatoč jakom vjetru, danas su u 8.30 sati stigli kanaderi. Tijekom noći, srećom, nije bilo potrebe za evakuacijom, jutros se u Crikvenici i Selcu lakše diše, no vatra i dim krenuli su prema istoku. Stanovnici Novog Vinodolskog neko su vrijeme jutros bili bez električne energije jer su zbog gašenja iz zraka bili ugroženi dalekovodi. Jadranska magistrala od Crikvenice do Novog Vinodolskog otvorena je za sav promet.

Oko jedan sat u noći vrijedni vatrogasci obranili su Selce i Crikvenicu, smjer vatre okrenuo je prema zaleđu Crikvenice i Novom Vinodolskom, a oko pet sati situacija se pogoršala.

'Jutros oko pet sati situacija je bila bolja nego ovoga trenutka. Silni vjetar mijenja smjerove, koncentracija je sada oko vodospreme, ugrožen je i dio objekata ispod njega, no mislim da ćemo to riješiti. Proboj je, također, na poziciji otraga, prema Bribiru. Puno tu još ima posla', objašnjava trenutnu situaciju na požarištu jutros u 7.30 sati Slavko Gauš, vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije.

Što se tiče pomoći iz zraka, Gauš je tada sumnjao da će, bez obzira na njihov zahtjev, u ovakvim vremenskim uvjetima biti moguća u naredno vrijeme. Međutim, jedan je kanader u pogonu od 8.30 sati, a uskoro su pristigla još dva. Ovisno o vjetru, uzlijetali su i gasili.

Trenutno je na terenu 345 vatrogasaca s 85 vozila te oko 100 pripadnika HV-a. Ozlijeđenih u požaru nije bilo, a svega šest turista je zaprimljeno na HMT Crikvenica radi gutanja dima.

Na požarištu su do iza ponoći bili ministar policije Ranko Ostojić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić te glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. U Crikvenici su s ostalim predstavnicima žurnih službi održali sjednicu Stožera zaštite i spašavanja grada Crikvenice.

Sportska dvorana bila je pripremljena za prijam ljudi u slučaju evakuacije i odmor vatrogasaca, no do nje tijekom noći nije došlo, a niti su se izmoreni lokalni vatrogasci stigli odmoriti, iako su im u večernjim satima stigle dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije te pripadnici Oružanih snaga RH.

Dodatni problem vatrogascima stvorio je i novi požar koji je noćas buknuo uz prugu oko Škrljeva, iznad Rijeke, no nema opasnosti za ljude i imovinu. Ondje je upućeno oko 40 vatrogasaca s 12 vozila i u 11 sati još je uvijek aktivan.

Vatrogasci iz Zagreba do daljnjeg ostaju u Crikvenici