TRI MJESECA PROSVJEDA

Pozadina dramatične večeri u Beogradu: Tko je upao u zgradu javne televizije, što traže i zašto su promašili metu

17.03.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Nemile scene zabilježene u zgradi Radio-televizije Srbije u subotu navečer kulminacija su prosvjeda oporbenog Saveza za Srbiju, koji već tri mjeseca na ulicama Beograda i ostalih srpskih gradova svakog vikenda upozoravaju na nedemokratski način vladavine Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke. U zgradu javne televizije odlučili su upasti budući da RTS ignorira njihove prosvjede, no pitanje je koliko će ta akcija pridonijeti borbi protiv Vučića

Upadanje u javnu televiziju dosta je često sredstvo borbe srpske oporbe, a korijene vuče još iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je ujedinjena oporba predvođena Vukom Draškovićem i kasnije ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem često organizirala akcije usmjerene protiv, kako su je nazivali, 'TV Bastilje'. Nju su smatrali glavnim sredstvom za manipulaciju širokih narodnih masa u rukama tadašnjeg srpskog šefa države Slobodana Miloševića.

Vuk Drašković na prosvjedu ispred zgrade RTS-a 1991. Izvor: Društvene mreže

2019. situacija nije bitno drukčija. Aleksandar Vučić, baš kao i Milošević, čvrsto drži sve poluge vlasti u rukama, a međunarodna zajednica pod egidom stabilokracije tolerira njegov stil vladanja koji oporba i dio javnosti smatra nedemokratskim.

>>>Drama u Srbiji: Specijalci izbacili prosvjednike iz zgrade javne TV, oni ne odustaju - dolaze Vučiću pod prozor!

Donedavno razjedinjena oporba na aktualnim se prosvjedima po imenu 'Jedan od pet milijuna', ujedinila u udruženje nazvano Savez za Srbiju, te unatoč međusobnim razlikama i nedostatku koherentnih ideja oko kojih bi se okupili pokušavaju vikend akcijama podsjetiti na ulične prosvjede iz devedesetih i tako probuditi pasivne i apolitične građane.

  • +7
Beograd: Građanski prosvjed pod parolom "Jedan od pet miliona" Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Kao lideri oporbe na subotnjem su se prosvjedu nametnuli Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i prominentna figura Demokratske stranke koja pokušava vratiti svoj status stožerne stranke lijevog centra, te Boško Obradović, vođa Dveri, klerikalno desničarskog pokreta koji je posljednjih godina blizak i našem Živom zidu. Iako to iz hrvatske optike izgleda podjednako bizarno kao kad bi se Bernardić i Pernar zajedno udružili rušiti Plenkovića, ne treba podcijeniti činjenicu da je Obradović glasan i sklon incidentima, a Đilas još uvijek nije u potpunosti uništio popularnost koju je stekao kao gradonačelnik Beograda.

  • +10
Specijalci rastjeruju prosvjednike u zgradi Radio televizije Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Činjenica da je oporba odlučila zaoštriti prosvjede udaranjem u osinje gnijezdo – zgradu Radio-televizije Srbije – vjerojatno će razljutiti Vučića i njegovu kliku. Iako je policija na upad oporbe reagirala relativno pribrano, a srpski predsjednik pustio svog omiljenog trbuhozborca, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, da brani vlast floskulama o uvođenju reda i pravnoj državi, Vučić će se obratiti već u nedjelju u 12, i – možemo pretpostaviti – još jednom obrisati pod ovom akcijom oporbe, budući da je naciljala krivu metu.

Naime, devedesetih je javna televizija možda i formirala javno mišljenje, budući da privatni mediji nisu bili toliko moćni. Danas Vučić kontrolira većinu medija u Srbiji, i za očekivati je da će snažnom tabloidnom kampanjom za nekoliko dana još jednom oprati mozak već temeljito izmaltretiranim građanima. A mladež koja stvarnost ionako konzumira preko društvenih mreža nikako se ne može identificirati s nečim toliko anakronim i apstraktnim kao što je upad u javnu televiziju. Zato će biti daleko zanimljivije vidjeti hoće li Obradović i ostali oporbenjaci uistinu izaći na crtu Vučiću na njegovom obraćanju medija, kako su na kraju subotnjeg prosvjeda i najavili.