NA SASTANKU S ČOBANKOVIĆEM

Povrćari će tražiti zabranu uvoza povrća!

01.06.2011 u 20:07

Bionic
Reading

Iako je ustanovljeno da španjolski krastavci ipak nisu izvor zaraze opasnom bakterijom E. coli, španjolski su povrćari već najavili mogućnost tužbe. Psihozu koja se prelila po cijeloj Europi navodno su na vlastitoj koži osjetili i hrvatski povrćari, koji će, kako javlja HRT, zatražiti i zabranu uvoza povrća

Ako je suditi prema izjavi ministra zdravstva Darka Milinovića, opasnosti od zaraze bakterijom E. coli zasada nema.

'Zasad nemamo zabilježen nijedan slučaj zaraze u Hrvatskoj i nadam se da će tako i ostati', izjavio je Milinović za današnjeg posjeta KBC-u Zagreb.

Rekao je da je pojačana pripravnost zdravstvene sanitarne inspekcije koja obavlja preglede svih pošiljaka iz Njemačke i Španjolske.

Slično je za HRT izjavila voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan, kazavši da se dosad nije javio nitko sa simptomima zaraze. Dodala je da se povrće i dalje može jesti, ali da ga se treba dobro oprati, 'ne samo zbog ove situacije, nego i inače'.

Dok odgovorni pokušavaju smanjiti eventualnu psihozu u javnosti, hrvatski povrćari već osjećaju posljedice. 'Mnogim proizvođačima u Hrvatskoj prodaja je unatrag tjedan dana – otkad Njemačka bilježi smrtne slučajeve uzrokovane E. coli na povrću i sve veći broj oboljelih – pala za 50 posto', kazao je za Novi list Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Iako zaraza zasad nije zabilježena na hrvatskom povrću, Zagorec kaže da građani ne kupuju ni domaće povrće.

'A kad građani ne kupuju, naravno, trgovci onda ne kupuju od nas, pa smo dovedeni u situaciju da, potpuno bezrazložno, bacamo svoje povrće u smeće! Nastavi li se ova histerija, bit ćemo dovedeni do ruba', uzrujano je zaključio Zagorec

O padu prodaje i svim novonastalim okolnostima povrćari bi već sutra trebali razgovarati i s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, a kako doznaje HRT, uzgajivači povrća od ministra će na sastanku zatražiti zabranu uvoza povrća.

Ako je suditi prema anketi tportala, građani još uvijek ipak nisu u strahu od zaraze jer, kako kažu, 'znaju prepoznati domaće povrće', kojemu očito zasad vjeruju.

Boje li se građani zaraze bakterijom E. coli?