JOSIPOVIĆ U BRUXELLESU:

Povlačenje tužbe za genocid kada se riješe problemi

27.03.2010 u 20:55

Bionic
Reading

Moguće povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) može se dogoditi tek nakon što se riješe problemi zbog kojih je podnesena, izjavio je u subotu u Bruxellesu hrvatski predsjednik Ivo Josipović

'Tijekom susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Opatiji mi čak nismo ni spomenuli postupak pred ICJ-om, nego smo odgovorili na novinarsko pitanje. Mislim da smo Tadić i ja korektno predvidjeli što se može dogoditi. Naglasili smo da to dolazi na kraju puta, kada riješimo naše probleme, onda će tužba za genocid biti nepotrebna. Ali, nažalost, u medijima je protumačeno kao da će se to dogoditi sutra i da je to čvrsto obećano', rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tadićem.

Josipović je dodao da u tom pogledu nema razlike u stajalištima između njega i hrvatske Vlade.

Na pitanje što Srbija radi na bolnom pitanju preko tisuću nestalih osoba iz Hrvatske, što je i jedan od razloga za podnošenje tužbe, Tadić je odgovorio da 'ima nestalih Srba u Hrvatskoj, nekih Hrvata koji su nestali u Srbiji'.

'To je jedan od najbolnijih problema i mi moramo pomoći obiteljima da se taj problem riješi', rekao je Tadić.

Josipović i Tadić sudjelovali su u raspravi o zapadnom Balkanu u okviru Briselskog foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe. U toj raspravi sudjelovali su i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i američki senator George Voinovich.