DOMINO EFEKT U ŠPANJOLSKOJ

Povlačenje novca iz banaka ostavit će pustoš iza sebe

25.05.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Rastući transferi depozita koje Španjolci izvlače iz problematičnih domaćih banaka šire bojazan da bi španjolski građani mogli ubuduće sve teže dolaziti do svog novca. Neki se čak brinu da će njihov novac biti znatno manje vrijedan ako Španjolska bude poput Grčke prisiljena napustiti eurozonu i ponovno uvesti svoju staru valutu, pesetu, piše New York Times

Ángel de la Peña, službenik u španjolskoj vladi, ozbiljno razmišlja o nečem što mu je prije bilo nezamislivo: 80.000 eura koje je uštedio promijenit će u britanske funte. Alvaro Saavedra Lopez, viši izvršni direktor za IBM u Španjolskoj, kaže da mnogi od njegovih korporativnih kolega diljem zemlje razmišljaju na sličan način te traže sigurnije utočište u jačim zemljama eurozone, poput Njemačke, piše New York Times.

U Grčkoj su brojni građani već povukli svoj novac iz banaka i preselili ga na sigurnija mjesta, jer mnogi Grci vjeruju da je sve vjerojatnije da će njihova zemlja biti prisiljena napustiti eurozonu. Naime, u dvije godine, otkako traje kriza, trećina depozita je preseljena iz grčkih banaka, odnosno 27 posto u posljednjih 12 mjeseci. Ali za europske političare i ekonomiste ponovljeni scenarij sa Španjolskom ili nekom drugom velikom zemljom eurozone predstavlja veću opasnost. Doista, odljev novca iz španjolskih banaka mogao bi se povećati ukoliko agencija za kreditni rejting Standard & Poors, kako se očekuje, smanji rejting španjolskih banaka.


Kako javlja BBC, u petak je obustavljeno trgovanje dionicama španjolske banke Bankia. Regulator tržišta CNMV je rekao da je to učinjeno 'zbog okolnosti koje mogu utjecati na normalnu trgovinu dionicama'.

Bankia, inače četvrta najveća španjolska banka, djelomično je nacionalizirana prije dva tjedna zbog svojih problema s lošim imovinskim dugom.

Stampedo koji bi mogao izazvati pustoš financijskog sustava znatno će zakomplicirati nastojanja dužnosnika Europske unije da donese dugoročan plan za rješavanje dužničke krize i reanimaciju europskog gospodarstva jer će se vlasti morati nositi s nevjerojatnim dodatnim troškovima zbog propalih banaka.

Prošle godine u Španjolskoj je preneseno oko 4,3 posto bankovnih depozita ili 41 milijarda eura. No taj iznos je u odnosu na pad od 140 milijardi eura financijske imovine u stranom vlasništvu u prošloj godini, kao i prodaja španjolskih državnih obveznica strancima.

Kako piše NYT, očekuje se da će se stanje španjolskih banaka pogoršati iduće godine prvenstveno zbog trgovanja nekretninama i zbog hipoteka koje su gorući problem španjolskih nacionalnih banaka.

S obzirom da mnogi španjolski potrošači još uvijek vjeruju da će vlada zaštititi njihov novac, možda ne shvaćaju da je Jamstveni fond za depozite smanjen i da postoji uglavnom samo po imenu.

'Ako povjerenje u španjolski bankarski sektor bude i dalje opadalo, mogućnost panike i bankrota banaka postaje vrlo realna', rekao je Saavedra Lopez s početka priče, koji vodi upravljanje bankovnim rizicima u IBM-u u Španjolskoj.