31. PROSINCA

Povlačenje američkih snaga državni praznik u Iraku

31.12.2011 u 18:54

Bionic
Reading

Dan 31. prosinca, kada su američki vojnici službeno napustili Irak, ubuduće će biti praznik u toj zemlji, rekao je u subotu irački premijer Nuri al-Maliki na svečanosti

"Danas objavljujem iračkom narodu da će 31. prosinac, kada je završeno povlačenje američkih snaga , biti državni praznik i nazvat ćemo ga Dan Iraka. To je praznik svih Iračana", kazao je pred stotinama okupljenih u športskom centru Al-Šabu, u središtu Bagdada.

"To je dan kada Irak postaje suveren. To je dan koji će vječno trajati", istaknuo je Maliki.

"Danas podižete iračku zastavu diljem zemlje i ujedinjujete se pod tom zastavom. Danas se Irak oslobađa i vi ste njegovi gospodari", dodao je.

Posljednji američki vojnici napustili su irački teritorij u nedjelju 18. prosinca u zoru, nekoliko dana prije roka utvrđenog u ugovoru iz 2008. koji predviđa njihovo potpuno povlačenje do konca 2011.

Bagdad i Washington su ove godine nekoliko mjeseci pregovarali o ostanku manje sastavnice američkih instruktora radi obuke iračke vojske, ali su ti pregovori zapeli na pitanju pravnog imuniteta vojnika na koji Irak nije htio pristati.

Tako je Washington završio svoju spornu nazočnost u zemlji dugu osam godina i devet mjeseci, tijekom kojih je američka vojska imala do 170.000 ljudi dok je pobuna bila na vrhuncu.

Otakako su Amerikanci otišli iz zemlje, Irak je zapao u tešku političku krizu koja, po mišljenju nekih, prijeti da će prerasti u građanski rat, zbog sukoba Malikija i parlamentarnog bloka Irakije.