ODBOR PRIHVATIO IZVJEŠTAJ

Povjerenstvo za sukob interesa u 2014. izreklo 481.000 kuna kazne

01.03.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je dao pozitivno mišljenje radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2014. godinu, a njegovi su se članovi zapitali treba li proširiti 'obuhvat' Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorava na neusklađenost tog Zakona s drugim propisima, te poručuje kako je Sabor pozvan djelovati. Kako, primjerice, obuhvatiti dužnosničku imovinu izvan Hrvatske, o čemu govore građani, pišu mediji, upitala se zastupnica koja drži da bi Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebalo proglasiti 'vrhovnim' zakonom za dužnosnike i uskladiti ga s drugim propisima.

Tu je i pitanje skrbničkih računa, vlasnika koncesija, a ima i slučajeva da netko kaže da nije državni dužnosnik, podsjeća Goran Marić (HDZ) suglasan da bi jasnije trebalo definirati na koga se točno Zakon odnosi.

Dražen Bošnjaković (HDZ) primjećuje da se Povjerenstvo bavi 'malim načelnicima', ali ne i članovima uprave HBOR-a, Fine, koji su također 'ranjivo područje'.

Da brojni lokalni dužnosnici 'prolaze ispod radara', upozorava Robert Podolnjak (Most) koji smatra da bi Zakon nakon petogodišnje primjene trebalo uskladiti sa stvorenom praksom te u njega ugraditi sve dužnosnike koji tamo trebaju biti.

Iako je Izvješće Povjerenstva u konačnici dobilo jednoglasnu potporu, Davorin Mlakar (HDZ) zamjerio je što to tijelo, kao ovlaštenik Sabora, u svojim zaključcima daje ocjene o integritetu onih koje prati. 'To je dociranje ljudima koje kontrolirate, takva ocjene nemaju mjesta u vašem izvješću', rekao je predsjednici Daliji Orešković

Orešković je potvrdila da Sabor 'do dana današnjega' nije Povjerenstvu dostavio popis dužnosnika, odnosno osoba koje bira, imenuje i potvrđuje. Povjerenstvo je, navela je, napravilo veliki korak u adminstrativnoj provjeri imovinskih kartica dužnosnika, ne i u njihovoj redovitoj, sustavnoj provjeri.

To je moguće samo kroz preuzimanje baza podataka različitih državnih tijela, rekla je Orešković navodeći da je Povjerenstvo u 2014. sklopilo protokol s Poreznom upravom kojim mu se, pod određenim uvjetima, omogućava izravan pristup njezinim podacima.

Odgovorila je i kako Povjerenstvo ne utvrđuje 'razliku' tj. eventualni nesklad imovine dužnosnika s početka i kraja mandata. To se može vidjeti i o tome mogu suditi građani, rekla je Orešković.

Povjerenstvo je u 2014. donijelo 117 odluka o pokretanju postupka te 36 odluka o nepokretanju postupka. Donijelo je i 98 konačnih odluka u predmetima u kojima se utvrđivalo postojanje sukoba interesa, dužnosnicima je izrečeno 481.000 kuna kazne.