dužnosnici nisu poslali dokumente

Povjerenstvo za sukob interesa: Plenković i ministri su u Helsinkiju počinili propust, ali bez dokumentacije - ništa od postupka

03.12.2019 u 10:54

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, čija je sjednica u tijeku, odlučuje o putovanju najviših državnih dužnosnika u Helsinki

Povjerenstvo je postupak otvorilo krajem rujna i to zbog toga što im nije dostavljena dokumentacija o putu.

U očitovanju, koje je pročitano na današnjoj sjednici, premijer Andrej Plenković rekao je da ne vidi zašto bi trebao dostaviti dokumentaciju te je ponovio da je u Helsinkiju bio kao predsjednik Vlade i da je to bilo službeno putovanje. ''Nema potrebe za traženjem dodatnih podataka, kao niti ta pokretanjem postupka'', napisao im je Plenković. Uz očitovanju nije dostavio nikakvu dodatnu dokumentaciju, prenosi Dnevnik.hr.

Tolušić i Murganić također su poslali očitovanje, bez dodatne dokumentacije.

Zanimljivo je bilo očitovanje bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. 'Ispričavam se što tek sad šaljem očitovanje, ali PNUSKOK mi je oduzeo kompjuter, pa nisam mogao prije', napisao je Kuščević na početku očitovanja.

''Mi smo pokrenuli postupak jer nismo dobili dokumentaciju, a kako bismo je dobili, a nismo je dobili ni sad'', rekla je šefica Povjerenstva Nataša Novaković. Objasnila je da su premijer, odnosno ministri trebali dostaviti dokumentaciju koja je nužna za utvrđivanje relevantnih činjenica vezano za putovanje u Helsinki. Rekla je da je dostavljena dokumentacija bila u raskoraku pa su tražili dodatna objašnjenja.

'Predložila bi zaključak. Smatram da su Plenković, Božinović, Tolušić i Murganić počinili povredu načela djelovanja i to načela savjesnog, odgovornog i transparentnog postupanja, a koji proizlazi iz propusta da nalože nadležnim službama da postupe po prethodnom pozivu Povjerenstva o dostavi dokumentacije', predložila je Novaković zaključak koji se tiče nedostavljanja dokumentacije.

  • +8
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za Jandrokovića, Kuščevića i Milića odgovoran je Ured za opće poslove Vlade i Sabora i kod njih nije ni pokrenut postupak za nedostavljanje dokumentacije jer na čelu ureda nije dužnosnik i nije odgovoran drugom dužnosniku.

Što se pak tiče same odluke o putu u Helsinki, odnosno korištenju vladinog zrakoplova Novaković je predložila da se postupak ne pokrene jer im dokumentacija nije dostavljena pa Povjerenstvo nije moglo utvrditi relevantne činjenice.

'Godinu dana se dopisujemo, još uvijek nemamo dokumente. Ako ih nemamo sada, nećemo ih niti imati. U slučaju da se pojave bilo kakve informacije, pokrenut ćemo ovaj slučaj, a dotad on ovako može samo stajati u ladici', rekla je Novaković.

Povjerenstvo će samu odluku donijeti nakon rasprave o svim točkama na sjednici.

Podsjetimo, Povjerenstvo donijeti odluku u predmetu koji se tiče premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, glasnogovornika Vlade Marka Milića i bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić. Radi se o putu u Helsinki, a izaslanstvo HDZ-a u taj je grad, gdje se održavao Kongres Europske pučke stranke, putovalo Vladinim zrakoplovom. Premijer se branio da je u Helsinki putovao z svojstvu predsjednika Vlade.