alojz tomašević

Povjerenstvo za sukob interesa: Bez postupka protiv požeško-slavonskog župana

28.02.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je bio pod povećalom tog tijela zbog zapošljavanja svoje snahe u tvrtki čiji je osnivač županija

Tomaševićeva snaha je u Regionalnoj razvojnoj agenciji 'Panora', u vlasništvu Požeško-slavonske županije, zaposlena 2018. na temelju diskrecijske odluke direktorice toga trgovačkog društva budući da ta agencija nije obvezna objaviti natječaj.

Povjerenstvo je utvrdilo da je direktoricu agencije zaposlio bivši župan 2010., te da Tomašević u jednomječnom razdoblju, dok je njegova snaha bila zaposlena, u tom trgovačkom društvu, kao član skupštine nije donosio odluke vezane za status direktorice. Zaključeno je stoga da Tomašević nije bio u potencijalnom sukobu interesa.

Povjerenstvo je također odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića koji je prijavljen slijedom objavljenih članaka 'Korupcijsko-kriminalna trakavica' i 'Duboka tama hrvatske korupcije'. Povjerenstvo nije utvrdilo da je Barbarić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a je li došlo do povrede drugih zakona, nije nadležno odlučivati.