NOVE SANKCIJE

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo opet kazniti Vargu

20.01.2016 u 15:22

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Sinišu Vargu s 20.000 kuna zbog dva slučaja kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa

U prvom slučaju kažnjen je s 15.000 kuna jer je kao ministar zdravlja odobrio pokroviteljstvo nad kongresom u organizaciji udruge CIMS s kojom je bio interesno povezan.

Riječ je o slučaju zbog kojeg je Varga već kažnjen, no žalio se Upravnom sudu koji je djelomično uvažio žalbu. Sud je, naime, Povjerenstvu odbacio dio pravorijeka kojim je Vargu kaznio zbog odobravanja kongresa dok je bio na čelu HZZO-a, protumačivši da Povjerenstvo nije moglo u tom dijelu sankcionirati Vargu jer nije ni pokrenulo postupak.

Stoga je sud zatražio da Povjerenstvo u dijelu koji se odnosi na postupke Varge kao ministra zdravlja izrekne novu sankciju. Što se pak tiče njegovog postupka kao šefa HZZO-a, Povjerenstvo je pokrenulo novi postupak.

S 5.000 kuna Varga je sankcioniran jer je dok je bio ministar u KB-u Dubrava obavljao posao koji nije bio edukativne naravi.

Mornar prekršio načela obavljanja javne dužnosti

Vedran Mornar prekršio je načela obavljanja javne dužnosti kada je dozvolio da njegov boravak u Koreji plati Samsung. Mornar za to nije kažnjen jer zakon ne pripisuje sankcije. Naime, Mornar je shvatio da mu je smještaj već plaćen kada je pred odlazak došao platiti račun.

Odmah po povratku u Hrvatsku Mornar je zatražio da se Samsungu refundiraju novci te da on plati račun, pa je Povjerenstvo zaključilo da nije primio nedozvoljeni dar. No, u Povjerenstvu smatraju da je Mornar trebao znati tko plaća smještaj i to provjeriti prije odlaska na put.

'Kao ministar ja moram imati povjerenje u svoje službe i ako mi kažu da me u Koreji u zračnoj luci dočekuje veleposlanica, nisam smatrao da trebam osobno provjeriti tko plaća smještaj. Mislim da tu odgovornost snose službe Ministarstva, a ne ministar', kazao je Mornar koji se i osobno došao očitovati na sjednicu Povjerenstva.

Cesarik zaradio opomenu

Opomenu je pak zaradio sada već bivši zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik jer je uz dužnost zamjenika obavljao funkciju šefa Upravnog vijeća HZZO-a. Povjerenstvo ga je zbog toga već kaznilo novčano prije dvije godine jer je tada osim zamjenik ministra, predsjednika vijeća HZZO-a, bio i član upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice i KBC Split.

Nakon kazne Cesarik je razriješen iz upravnih vijeća bolnica, no iako je zatražio i razrješenje iz HZZO-a Vlada to nije napravila. U svom očitovanju Cesarik je kazao da ne zna zašto to Vlada nije napravila, no Povjerenstvo mu je zamjerilo što nije bio dovoljno proaktivan i nije sam dao ostavku u HZZO-u.