NOVI SVJEDOCI NA SUĐENJU SANADERU

'Povjerenstvo za Inu i Mol nije imalo nikakvu svrhu'

09.12.2011 u 11:00

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu za afere INA-MOL i Hypo svjedočili su Igor Lučić iz povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora Ine i Mola te njegov kolega Krešimir Dragić

Lučić je 2008. godine bio državni tajnik za e-Hrvatsku te je bio član povjerenstva za sastavljanje nacrta izmjene ugovora Ine i Mola. Svjedočio je da je povjerenstvo radilo od veljače do svibnja 2008, na čelu s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom.

PRVI SVJEDOK: IGOR LUČIĆ

Rekao je da su angažirali odvjetnički tim kako bi im pomogao oko sklapanja ugovora: 'Nama su komparacije slane na uvid i odmah smo znali problematične točke ugovora, a teme sastanka bile su u cilju zaštite interesa Hrvatske s obzirom na promjenu vlasništva.'

Ističe da je ključni dokument u sklapanju ugovora bio Zakon o privatizaciji Ine: 'Mi smo proučavali postojeći ugovor i gledali koje bi se odredbe mogle mijenjati kako bismo odredili minimalne granice ispod kojih ne bi smjeli ići, ali oko toga nije donesen formalni zaključak.'

Lučić ne zna zašto su se u svibnju prestali sastajati, kaže da pozivi nisu dolazili te da je onda došlo ljeto... Upitan za sastanak s MOL-om, Lučić kaže da na njemu nije sudjelovao. Što se tiče jednog sastanka u Ministarstvu gospodarstva, kaže da je na njemu bio i da su tamo bila dva člana uprave Ine.

'U periodu kroz 2008. godinu, Damir Polančec je na užim kabinetima Vlade izvještavao o ovoj problematici, ali mi u povjerenstvu nismo sastavljali izvješća', kaže Lučić i naglašava da je na sjednicama užeg kabineta Vlade Polančec izvještavao premijera Sanadera o tijeku pregovora.

'Kako se povjerenstvo od svibnja nije sastajalo, Polančec je obavještavao je Vladu o pregovorima koje je, pretpostavljam, sam vodio', smatra Lučić i dodao da se na prvom sastanku naznačila važnost plinskog poslovanja i geotermalnih izvora. Nabavna cijena plina na inozemnom tržištu bila je dvostruko veća nego u Hrvatskoj u to vrijeme. Osim toga, plinsko poslovanje nije bila tema njihovih pregovora. 'Ja znam da bi, kada bi se o tome raspravljalo, o tome bili upitani Marina Matulović Dropulić, Ivan Šuker i predstavnici Plinacroa', rekao je Lučić i dodao:

'Zaključenju ugovora krajem 2008. godine prethodila je suglasnost Vlade. Za samo potpisivanje nisam znao, ali sam znao da je spreman. Nije mogao biti potpisan bez odluke Vlade. Ne smatram da je bilo shodno mom položaju da ja znam kada se potpisuje ili da prisustvujem tome.' Lučić smatra da je Polančec kao predsjednik povjerenstva za izmjenu ugovora sa svojim suradnicima sam na kraju sastavio ugovor između Ine i Mola. Upitan je li to povjerenstvo u kojem je sudjelovao ispunilo svoju zadaću, Lučić kaže da misli da nije jer im je zadatak bio sastaviti nacrt ugovora, a kako se nisu sastajali od svibnja, to nije učinjeno.

Sanader je upitao Lučića sjeća li se da je on ponavljao da Hrvatska mora imati status kao da Hrvatska ima 70 posto udjela u Ini premda je bila 50 posto, na što je Lučić rekao: 'Istina, ponovili ste to najmanje jednom.' Osim toga, kaže da je uredno bio na sastancima predsjedništva HDZ-a te da je na najmanje jednom od njih Polančec držao prezentaciju o Ini.

Na dodatno Sanaderovo pitanje je li on, kao predsjednik HDZ-a i premijer, radio pritisak da se donesu određene odluke, Lučić kaže da nije radio nikakav pritisak. Uži kabinet, kaže Lučić, može raditi poslove povjerenstva. Vlada nije raspustila povjerenstvo, a Lučić je na sjednicima predsjedništva HDZ-a bio prisutan premda nije član predsjedništva, nego kao član glavng odbora i član nacionalnog vijeća HDZ-a.

DRUGI SVJEDOK: KREŠIMIR DRAGIĆ

Dragić je kao pomoćnik ministra sudjelovao na sjednicama povjerenstva za izradu ugovora s Molom umjesto tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera: 'Sastanak je određen krajem ožujka, a na njemu su bili Polančec, Bošnjaković, Lučić i Vedran Duvnjak iz Fonda za privatizaciju i pravni savjetnik ZoranMarković, koji je posebno angažiran i plaćen za rad u povjerenstvu. (Istom odvjetniku se sudi u aferi Spice.)

'Marković je trebao dobiti najmanje 1,5 milijun kuna za rad u povjerenstvu, a nagrada za završetak posla bila mu je obećana u iznosu od dva milijuna kuna. Koliko znam, taj je ugovor s odvjetničkim društvom zaključio Fond za privatizaciju, a koliki je na kraju iznos bio, ne znam. Ja sam tamo bio zamjena i ne znam kako su točno ugovori sklapani', rekao je Dragić. Podsjetimo, povjerenstvo nije ispunilo svoju ulogu te se za tri mjeseca prestalo sastajati, što upućuje na to da je novac za odvjetnike bačen u vjetar.

Na povjerenstvu se načelno razgovaralo o okvirima o kojima će se pregovarati. Što se materijala tiče, imali su izvatke iz statuta i ugovore. Zaključci su bili da se zauzme stav da se zaštite interesi RH u odnosu na članove Nadzornog odbora te na pravo prvokupa. Zapisnici s povjerenstva vjerojatno nisu vođeni.

'Damir Polančec je na jednom sastanku rekao da će on na sebe preuzeti odgovornost da će on raditi sve u svezi izdvajanja plinskog poslovanja', rekao je Dragić nezadovoljan radom povjerenstva jer im nisu bile zadane konkretne smjernice i da nisu bili dobrr pripremljeni. Na dva sastanka na kojima je on bio nisu dolazili predstavnici Ine i Mola.

Upitan kada je i kako saznao za zaključenje ugovora kaže da je to bilo putem medija, možda i preko Vladine internetske stranice. Na pitanje odvjetnice Sloković koji su bili razlozi izmjene ugovora kaže: 'Koliko ja znam, tu se radi o zajedničarima a ne strateškim partnerima između Ine i Mola. Izmjene su rađene zbog smanjenja udjela države.'

Dragić ne zna je li Ivan Šuker sudjelovao u završnim pregovorima oko izmjene ugovora Ine i Mola.

Suđenje se nastavlja u sljedeći četvrtak kada bi trebali svjedočiti čelnici Hypo banke Wolfgang Kulterer i Gunther Striedinger. 'Ako dođu, ali zasad nema naznaka da neće doći', rekao je sudac Ivan Turudić.