NOVAKOVIĆ ZA NEPOKRETANJE POSTUPKA

Detaljno skeniranje famoznog puta Kolinde Grabar Kitarović u SAD: Neke okolnosti ostale su nepoznate

18.05.2018 u 08:06

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je odlučilo o pokretanju postupaka protiv nekoliko visokih dužnosnika

U prijavi protiv predsjednice Grabar Kitavoić navodi se kako ona nije navela svrhu svojeg putovanja u SAD, kao ni troškove. Povjerenstvo je od nje tražilo protokol putovanja te da pojasni tko joj je bio u pratnji i tko je platio putovanje. Poziva se i da kaže je li nešto proglašeno državnom i službenom tajnom.

Iz Ureda predsjednice rečeno je da je ona otputovala 31. prosinca 2016. u radni posjet koji je završila 7. siječnja 2017. Svrha posjeta bila je pozicioniranje RH tijekom promjene američke administracije.

Napominje se kako predsjednica sama odlučuje o svojim putovanjima te kako je smatrala bitnim razgovarati s osobama bliskim novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i kako su razgovori bili neformalni jer novi predsjednik još nije bio prisegnuo. Predsjednica je putovala u pratnji pročelnice kabineta Natalije Hmeline i predstavnika osiguranja. Putovala je redovitim letom.

Povjerenstvo je tražilo da navede identitet osoba s kojima se predsjednica susrela te vrijeme i lokaciju sastanka, kao i pozive i e-mail korespondenciju.

Tražilo je i detalje vezane za hrvatskog veleposlanika u SAD-u i je li Veleposlanstvo RH u SAD-u imalo saznanja o sastancima Kolinde Grabar Kitarović.

Povjerenstvo zanima jesu li službe SAD-a bile upoznate s njezinim dolaskom, tko ju je dočekao i ispratio iz SAD-a i je li joj tamo pružena službena zaštita.

  • +11
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova također su se očitovali na zahtjev Povjerenstva. Na kolegijima se nije posebno raspravljalo o putovanju predsjednice u SAD. Tadašnji ministar Davor Ivo Stier kazao je kako je bio izvješten o sastancima Kolinde Grabar Kitarović i dodao da je veleposlanstvo SAD-a bilo upoznato s posjetom predsjednice. U zračnoj luci dočekala ju je zamjenica veleposlanika. Domaćini su pružili uobičajenu zaštitu. Tijekom boravka veleposlanstvo joj je pružilo podršku i potporu te sudjelovalo u organizaciji sastanaka.

Iz Ureda predsjednice su kazali kako su ranije dali dovoljno podataka iz kojih proizlazi da je bila na radnom putovanju. Povjerenstvo je tražilo još jedno očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova vezano za susret s konzulom u Los Angelesu.

Iz Ureda predsjednice nije došla nikakva informacija i poslali su još jedan dopis vezan za informacije koje su proglašene tajnom, a na taj dopis Povjerenstvo nikada nije dobilo odgovor.

'Neke okolnosti su ostale nepoznate', poručila je Novaković i predložila nepokretanje postupka protiv predsjednice jer činjenično stanje nije utvrđeno.

'Postoji i klasificirani dokument bilješke Veleposlanstva RH u SAD-u, a ja ga ne mogu iščitati, no on potvrđuje ono što je u medijima bilo javno objavljeno', kazala je Nataša Novaković.

Martina Dalić je na dnevnom redu Povjerenstva zbog afere s mailovima jer je protiv sad već bivše ministrice došla neanonimna prijava.

Izvjestiteljica u predmetu Dalić Aleksandra Jozić Ileković podsjetila je da je Povjerenstvo zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je Dalić dovela u pitanje savjesno i nepristrano ponašanje te da je Republika Hrvatska dovedena u negativan kontekst, a Dalić se dovela u odnos ovisnosti prema odvjetnicima koji su učinili vrlo vrijednu uslugu.