stopama martine dalić

Burno na Povjerenstvu za sukob interesa: Plenković zatražio izuzeće Nataše Novaković, ona uzvraća: Premijer nam otežava rad

31.05.2019 u 06:36

Bionic
Reading

Je li Andrej Plenković, hrvatski premijer, bio u sukobu interesa, vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade 'lex Agrokora', Povjerenstvo nije odlučilo jer je Plenković jučer popodne zatražio izuzeće predsjednice Nataše Novaković u donošenju odluke o njegovu slučaju

'S obzirom na interes javnosti molim da zahtjev za izuzeće pročitate u cijelosti', kazala je Novaković na početku sjednice nakon čega je član povjerenstva Davorin Ivanjek pročitao Plenkovićev zahtjev koji se temelji na činjenici da je ona radila u HUP-u, udruzi kojoj je u najvećoj mjeri financirao Agrokor.

'Ovo se u stanovitom smislu može smatrati zlouporabom jer je zahtjev podnesen dan prije sjednice', kazao je Ivanjek.

Novaković je nakon toga navela da se o predmetu ne može raspravljati pa će nadležnom tijelu podnijeti prijedlog za njenim izuzećem, ali trenutno se ne zna koje bi to tijelo bilo jer zahtjeva za izuzeće do sada nije bilo. Isto tako, nije poznat ni rok do kojeg bi odluka o eventualnom izuzeću trebala biti donesena.

'Smatram da nam ovo sada otežava rad. Ako je premijer smatrao da ne bih trebala sudjelovati u tom predmetu, mogao je to navesti ranije. Što se tiče mojeg rada u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, smatram to neupitnim', kazala je Novaković.

Navela je da nije jedina koja je radila u HUP-u pa se našla u sličnoj situaciji. Sama se nije izuzela jer, kako je rekla, nije vidjela potrebu za tim.

Upitana razmišlja li o ostavci, Novaković je odgovorila 'Ovih dana razmišljam o svemu'.

  • +4
Povjerenstvo za sukob interesa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, Upravni sud u Zagrebu prije nekoliko dana poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prosinca 2018. godine kojom se utvrdilo da se bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić pri angažiranju takozvane skupine Borg ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Razlog za poništavanje odluke stajalište je Upravnog suda prema kojemu se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i sama našla u sukobu interesa kad je odlučivala o Martini Dalić i Agrokoru jer je u vrijeme pisanja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor) radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koju je u najvećoj mjeri financirao Agrokor, odnosno Ivica Todorić.

Povjerenstvo je u rujnu prošle godine odlučilo pokrenuti postupke protiv premijera Plenkovića i čelnika Mosta Bože Petrova vezano za njihove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor. Povjerenstvo će odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano uz 'općenitu' neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS, aferi lex Agrokor...

Na sjednici treba biti donesena odluka i o mogućem pokretanju postupka protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zbog prijave da je bio u sukobu interesa prilikom donošenja Ovršnog zakona jer nije formalno napisao odluku o zamjeni člana Radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore.

Povjerenstvo će odlučivati i hoće li pokrenuti postupak protiv ministra obrane Damira Krstičevića jer je za svog posebnog savjetnika zaposlio osobu s kojom je u kumskom odnosu.

Također, odlučivat će o pokretanju postupka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je, po prijavi, u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

  • +3
Nataša Novaković Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL