MINISTARSTVO NAJAVILO

Povjerenstvo će utvrditi sustav financiranja studija

04.05.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa imenovat će povjerenstvo od predstavnika akademske zajednice, poglavito nastavnika i studenata, koje će definirati sustav financiranja studija i studentskih participacija na osnovi kojeg će se poticati uspješnost u studiranju

Pritom će se kao osnovni kriterij uspješnosti, kako ističe državni tajnik Radovan Fuchs u pismu poslanom danas sveučilištima, utvrditi redovitost u studiranju kako bi se omogućio besplatan studij onim studentima koji redovito ispunjavaju svoje obveze. Fuchs ističe da će se u sklopu rada povjerenstva razmotriti i modeli stipendiranja i kreditiranja studenata kako bi se 'svim socijalnim kategorijama omogućio jednak pristup visokom obrazovanju'.

'Sustav stipendiranja trebao bi se primarno temeljiti na kriterijima izvrsnosti, uz supsidijarnu primjenu socijalnih kriterija, jer bi se time omogućilo dodatno stimuliranje najboljih studenata iz kategorije uspješnih, uz adekvatno uvažavanje njihova socijalnog statusa', navodi državni tajnik u pismu i dodaje kako bi sustav studentskih kredita trebao omogućiti studentima koji ne ulaze u kategoriju uspješnih da pod povoljnim uvjetima dođu do novca potrebnog za participaciju u troškovima studiranja.

Rok za definiranje sustava financiranja studija i studentskih participacija putem kojeg će se poticati uspješnost u studiranju, kako se ističe u pismu, utvrđen je zaključcima Rektorskog zbora. Pritom se navodi kako bi novi model financiranja bio spreman za uvođenje do početka akademske godine 2010./2011. godine. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, u skladu s dosadašnjim konceptom izgradnje Hrvatske kao 'društva znanja' te poduzetim promjenama u vertikali obrazovanja, slaže se s inicijativom Rektorskog zbora te će ubrzati pokretanje postupka donošenja Zakona o sveučilištima i odgovarajućih izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojima će se osigurati puna provedba zaključaka Rektorskog zbora od 28. travnja.