U JERUZALEMU

Povijesni susret pape Franje i pravoslavnog patrijarha

25.05.2014 u 22:52

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju se sastao s carigradskim pravoslavnim patrijarhom Bartolomejom u Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu, što je povijesni ekumenski susret koji treba potvrditi neprekinutu težnju kršćana za jedinstvo, izvijestili su novinari AFP-a

Katolički i pravoslavni poglavar potpisali su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na daljnje približavanje dviju Crkava, gotovo deset stoljeća nakon velikog raskola koji ih je razdvojio.

Franjo i Bartolomej su kleknuli i skinuli bijelu kapicu, odnosno crnu kamilavku, na ulazu u baziliku, mjestu Isusova raspeća i uskrsnuća. Nazočni su pljeskom pozdravili dvojicu poglavara i zapjevali zahvalnice na tom dirljivom i svečanom ekumenskom susretu.

Papa Franjo prije toga je u nedjelju poslijepodne po dolasku u Izrael ponovio kako ta zemlja ima pravo postojati, no da i Palestinci imaju pravo na suverenu domovinu, prenijele su agencije.

Poglavar Katoličke crkve u međunarodnu je zračnu luku Tel Aviv doputovao jordanskim vojnim helikopterom iz palestinskoga grada Betlehema. Ondje su ga dočekali izraelski predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu, a među prisutnima su bili i visoki oporbeni dužnosnici i vojni poglavari.

'Pozivam sve odgovorne da daju sve od sebe', kazao je pozvavši čelnike obiju strana u izraelsko-palestinskom sukobu da još jedanput pokušaju postići mirovno rješenje. 'Stalno treba težiti za dijalogom, izmirenjem i mirom - odvažno i neumorno. Drugoga puta jednostavno nema', kazao je Sveti Otac po dolasku u Tel Aviv.

'Pravo Izraela na postojanje i prosperitet u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica mora biti univerzalno priznato, no istodobno i Palestinci moraju imati jednako pravo na suverenu domovinu, na dostojanstven život i na slobodu kretanja', kazao je papa Franjo.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas prihvatio je Papin poziv da doputuje u posjet Vatikanu, upućen u nedjelju njemu i izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu. 6. lipnja palestinski će čelnik otputovati u posjet Svetoj Stolici, potvrdio je za AFP palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Papa je na misi u Betlehemu pozvao Peresa i Abasa na zajedničku molitvu za mir u 'njegovu domu' u Vatikanu, a neposredno prije mise iznenadio je prisutne zaustavivši se i pomolivši pred zidom koji dijeli Betlehem i Jeruzalem, a Palestinci ga doživljavaju kao simbol izraelskog ugnjetavanja.

'Ovdje u Betlehemu u kojemu je rođen Princ mira, želim pozvati gospodina predsjednika Mahmuda Abasa i gospodina predsjednika Shimona Peresa da mi se pridruže u molitvi iz srca upućenoj Gospodinu da nam podari mir', rekao je Papa prije početka molitve Kraljice neba kojom je završio misu. Novinari o Papinoj poruci nisu bili unaprijed obaviješteni.

Papa Franjo doputovao je u nedjelju ujutro u Betlehem čime je počeo dvodnevno hodočašće po palestinskom teritoriju i Izraelu koje završava u ponedjeljak u Jeruzalemu nakon čega putuje u Vatikan.