sigurnost i higijena

Potvrdio američki sud: Djeca migranti u prihvatilištu imaju pravo na sapun

16.08.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Žalbeni sud je u četvrtak odbio žalbu američke vlade na odluku prvostupanjskog suda u vezi s uvjetima u kojima borave djeca migranti u prihvatilištima, rekavši da su prilagođena hrana, sapun i zubna pasta doista dio "sigurnosnih i higijenskih" uvjeta koje im zakon mora jamčiti

Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa ocijenili su u svojoj žalbi da obveza "sigurnosti i higijene" predviđena zakonom iz 1997. ne obuhvaća nužno uvjete u kojima malodobnici u prihvatilištima spavaju ni osiguravanje higijenskih potrepština jer se oni u zakonu izrijekom ne spominju.

"Osigurati jestivu hranu u dostatnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za sigurnost djece", zaključila su tri sudca žalbenog suda u San Franciscu.

Prvostupanjski sud je dakle s pravom odlučio da te kriterije ne treba prepustiti isključivoj ocjeni vlade, misle.

Tijekom inspekcije u policijskim prihvatilištima na granici više puta su zatečeni uvjeti koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, zahodima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja.

  • +11
Migranti u Tijuani žele ući u SAD Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Predsjednik Trump kojemu je suzbijanje ilegalne imigracije jedan od temelja političkog djelovanja želi zaustaviti priljev migranata i povećati izgon ilegalaca.

U srpnju je na granici Sjedinjenih Država i Meksika uhićeno 82.000 ljudi, što je 21 posto manje nego u lipnju. Između ožujka i lipnja uhićeno ih je više od 100.000.