ZA DALJE SE NE ZNA

Potvrđeno: Samo prva godina faksa besplatna!

20.01.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Rektorskog zbora Ivan Pavić najavio je da će konačni tekst nacrta Zakona o visokom školstvu biti raspravljen na sjednici Rektorskog zbora 25. i 26. veljače

Najspornija točka novoga zakona je financiranje visokih učilišta u čijim budžetima su bitne stavke upravo školarine studenata, zbog čega su oni i provodili blokade fakulteta. Od potpuno besplatnog studiranja, naravno, neće biti ništa.

Povjerenstvo kojemu je na čelu profesor s Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski pred Rektorskim zborom je iznijelo načela kako bi sustav školarina trebao izgledati nakon donošenja novoga Zakona o sveučilištima. Predsjednik Rektorskog zbora Ivan Pavić kaže da su tu bitna dva načela.

Prvo je da će svi studenti koji redovno upišu studij od školske godine 2010/2011. prvu godinu studirati o trošku države. Sporno je drugo načelo, protiv kojeg su se studenti i borili, a ono predviđa nastavak besplatnog studiranja i u narednim godinama studija samo za one studente koji ostvare uspjeh koji predvidi visoko učilište na kojem studiraju, a to bi bilo proporcionalno broju postignutih ECTS bodova.

Ivan Pavić je rekao da je potrebno točnije definirati te kriterije pa će povjerenstvo profesora Puhovskog morati na tome poraditi do sljedeće sjednice Rektorskog zbora.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić osvrnuo se na neke aktualnosti vezane uz polaganje državne mature. 'Rok za prijavu državne mature je 31. siječanj, a dosad se za polaganje ispita prijavilo oko 29.500 učenika od njih 30.000 koji bi trebali polagati maturu', rekao je Janjić.

Obavezu za polaganje državne mature imaju samo gimnazijalci, dok je učenici četverogodišnjih strukovnih škola mogu polagati ako žele upisati fakultet. 'Učenici trogodišnje škole ne mogu pristupiti ispitima državne mature', pojasnio je Janjić.