MINISTARSTVO JAVLJA

Potvrđeno: Među teroristima i 26-godišnji Hrvat!

10.03.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Irska policija potvrdila je hrvatskom veleposlanstvu u Dublinu da je među sedam osoba uhićenih u utorak u Irskoj, pod sumnjom da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa, i jedan hrvatski državljanin

Informaciju je za tportal.hr potvrdio Berislav Živković iz Ministarstva vanjskih poslova.

Živković kaže da je u grupi koja je uhićena u Irskoj i 26-godišnji hrvatski državljanin te da je to potvrdilo veleposlanstvo u Dublinu. Mladić je u Irskoj od 2005, otkada živi u gradu Waterfordu.

Kako se nije obraćao veleposlanstvu niti je tražio konzularnu pomoć, Ministarstvu nije dostavljen puni identitet.

Irska policija u utorak je uhitila sedam osoba pod sumnjom da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa.

Irska antiteroristička postrojba koristila je informacije CIA-e, FBI-a i europskih obavještajnih agencija da bi identificirala navodnu terorističku ćeliju u kojoj su tri žene i četiri muškarca.

Britanski list The Times napisao je da su među uhićenima alžirski, libijski, američki i palestinski građani te najmanje jedan naturalizirani irski građanin.

Irska javna radiotelevizija RTE prethodno je objavila da su uhićene osobe jemenski i marokanski državljani koji legalno borave u Irskoj.

Oni su uhićeni u Corku i Waterfordu nakon četiri mjeseca međunarodne istrage.

Za ubojstvo karikaturista Larsa Vilksa, koji je prisiljen skrivati se otkako je primio prijetnje smrću, Al Kaida je raspisala nagradu od 100.000 dolara.

Vilks je sporne karikature objavio u novinama u Oerebrou, zapadno od Stockholma, 2007. godine.

Nakon danskog karikaturista Kurta Westergaarda, koji je primio prijetnje jednog Somalca u siječnju, Vilks je izjavio da ga je nazvao jedan 'Somalac koji je govorio švedski' i rekao 'sad je tvoj red', piše Times.