UTVRĐEN UZROK NESREĆE

Potvrđene sumnje: Vozač češkoga autobusa zaspao

Bionic
Reading

Kobnu nesreću češkoga autobusa u kojoj je poginulo osam čeških turista, skrivio je 57-godišnji vozač Miroslav Ryšanek, inače jedan od poginulih iz autobusa, jer je zaspao za volanom, objavilo je Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću, piše večernji.hr

Šest dana nakon kobne nesreće češkoga autobusa u kojoj je poginulo osam čeških turista, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću zaključilo je uzrok nesreće i u njihovu priopćenju stoji da je nesreću skrivio 57-godišnji vozač Miroslav Ryšanek, koji je među poginulima.

Izvijestili su da su provedene potrebne radnje kako bi se utvrdilo zašto je došlo do skretanja autobusa i prevrtanja. Ispitani su mnogi svjedoci, a naloženo je i vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno vještačenje, obdukcija tijela preminulih osoba te toksikološka analiza, piše večernji.hr


Utvrđeno je da je do prometne nesreće došlo kada je 'autobus koji se kretao iz smjera Zagreba prema moru skrenuo lijevo preko preticajne prometne trake te je bez ikakve reakcije vozača, skretanja ili kočenja, udario u metalnu ogradu i metalni stup'.

S obzirom na to da vozač nije reagirao, potvrđene su sumnje da je zaspao za volanom. Dodaje se da je autobusom upravljao preminuli vozač te se protiv njega kazneni postupak ne može pokrenuti.

U nesreći koja se dogodila kod tunela Krpani na A1 u subotu oko četiri sata ozlijeđene su 43 osobe. Uz vozača je poginula najmlađa putnica u autobusu, šestogodišnja Julie Podrabska, njezina baka Marie Skotnicka (69) te Alena Horakova (62), Vera Vojačkova (62), Ludmila Jarošova (67), Olga Pokorna (67) i Jiri Zavodsky (63).